Spoznaj, ako funguje okolitý svet. Zaháňač nudy na letné prázdniny

Máte už teraz zimomriavky z toho, čo budete robiť s deťmi počas prázdnin, ako im vyplníte toľko dní, ako ich zabavíte? Máme pre vás jeden tip – pre chlapcov i dievčatá.

01.07.2015 07:00
debata
zväčšiť Encyklopédia Spoznaj ako funguje okolity svet. Foto: Ikar
Spoznaj ako funguje okolity svet, encyklopédia Encyklopédia Spoznaj ako funguje okolity svet.

Viete, ako vznikla čokoláda, ktorú máte tak radi? A ktorej sa deti nevedia niekedy dojesť?:-) Toto je posvätný recept a má mnoho etáp:
V čokoládovni kakaové bôby najskôr upražia. Potom ich rozdrvia a odstránia šupky. Bôby sa vypália a poriadne rozomelú. Dostaneme tekutú kašu hnedej farby: kakaovú kašu.
Tá je ešte stále horká, takže chce to cukor!
Časť kaše sa zlisuje a máme kakaové maslo.
Pridáme cukor, kakaové maslo a často i vanilku. A miešame!
Kašu ešte zjemníme tak, že ju necháme prejsť cez niekoľko valcov. Potom sa niekoľko dní miesi v horúcej kadi. Tekutá čokoláda sa naleje do formičiek. Pomaličky vychladne a stvrdne. Tabličky sa napokon vyberú. Zabalia sa a rozošlú do obchodov.
Pri výrobe mliečnej čokolády sa pridáva sušené mlieko.
A je to! Čokoládka je hotová!

Toto je stručný popis výroby čokolády a navyše bez pekných ilustrácií, ktoré nájdete v malej encyklopédii pre deti Spoznaj, ako funguje okolitý svet.

Deti (ale aj dospelí) sa v nej dozvedia odpovede na množstvo zvedavých otázok, na ktoré občas ani my, dospeláci, nedokážeme uspokojivo odpovedať.

Ako sa vyrába chlieb, odkiaľ prišla čokoláda a kde sa vzala soľ?
Kto vyrába knihy a ako vlastne?
Ako funguje hriankovač, práčka, mobilný telefón alebo počítač?
Čo je pod mestom, ako sa stavia cesta, ako pracuje bankomat?
A naša najobľúbenejšia – kam idú kakance zo záchoda?

Pekná malá encyklopédia Spoznaj, ako funguje okolitý svet je rozdelená prehľadne na rôzne témy (Doma. V meste. Doprava. K stolu. Vo voľných chvíľach. Parádime sa) a postavená najmä na zrozumiteľných obrázkoch a krátkych vysvetľujúcich textoch.

Odporúčame ako skvelý darček za vysvedčenie pre malých školákov, ale aj ako výborný zaháňač nudy počas letných prázdnin!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Ikar #Spoznaj ako funguje okolitý svet #encyklopédia