Ján Štrasser: Až

Ján Štrasser "organicky nadväzuje na svoju tvorbu z posledných desaťročí.

20.07.2015 05:00
debata

„Prvá časť knihy básní Až (Čierna skrinka) obsahuje po jednom texte zo všetkých mojich doterajších zbierok básní a piesňových textov. Druhá časť (Slimačo) je samostatnou novou zbierkou,“ hovorí o svojej knižke autor, známy slovenský básnik, textár i publicista.

Ján Štrasser: Až

Ján Štrasser „organicky nadväzuje na svoju tvorbu z posledných desaťročí. Ostal verný svojmu minimalistickému záznamu básnickej reality, v ktorej vyhľadáva a nachádza netušené súvislosti, organizované jazykovou výstavbou básne. Jeho lyrická skratka, miestami tendujúca až k aforizmu, je však takmer vždy svieža, prekvapujúca a v konečnom dôsledku katarzná. Autor do knihy zaradil aj neveľký cyklus Čierna skrinka, v ktorom sa nachádza po jednej z básní z jeho doterajších zbierok. Aj keď to nikde nezdôrazňuje, ide s najväčšou pravdepodobnosťou o akúsi životnú predbilanciu na prahu blížiacej sa sedemdesiatky,“ napísal o Štrasserovom najnovšom opuse literárny časopis Fragment.

Prekladateľ a publicista Ján Štrasser (1946) bol redaktorom literárnej revue i politického týždenníka a napísal niekoľko básnických zbierok i piesňové texty. F.R. & G.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Štrasser: Až