Karel Černý (ed.): Nad Evropou půlměsíc 1.

Čo spoľahlivo vieme o českých, európskych či amerických moslimoch? Sú skutočne takí odlišní?

21.07.2015 05:00
debata

Sú neintegrovaní a neschopní akceptovať princípy, na ktorých stojí fungovanie Západu? A čo vlastne ovplyvňuje našu mienku a formuje naše stereotypy pri vnímaní moslimských komunít žijúcich v západných spoločnostiach?

Karel Černý (ed.): Nad Evropou půlměsíc 1.

Kniha zrozumiteľnou formou a prístupným jazykom prezentuje výsledky výskumov českých sociológov, religionistov, antropológov a sociálnych geografov. Naznačuje odpovede na aktuálne otázky bez toho, aby sa uchyľovala k nepodloženým špekuláciám a dojmom, ktoré možno nadobudnúť pri sledovaní vždy nutne selektívnych médií či dokonca otvorene islamofóbnych internetových diskusií.

Českí moslimovia sú v drvivej väčšine veľmi dobre integrovaní a niektorí dokonca (polo)asimilovaní. Majú kvalitné vzdelanie, prácu a priateľov i partnerov z väčšinovej spoločnosti. Akceptujú české zákony a nevidia neprekonateľné prekážky medzi životom v modernej sekulárnej spoločnosti a praktikovaním islamu. Naopak, len veľmi ťažko tu možno nájsť moslimov separovaných či marginalizovaných.

Kniha však otvorene upozorňuje i na niektoré potenciálne problémy a riziká vzhľadom na budúcnosť: na vnútornú dynamiku moslimskej komunity, neinformovanosť českej verejnosti o islame, danú napr. úrovňou školských učebníc, alebo na rastúcu islamofóbiu, ktorá môže integrovaných moslimov primäť k dobrovoľnej separácii v bezpečí vlastnej komunity.

  • (česky)
  • Karolinum

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Karel Černý (ed.): Nad Evropou půlměsíc 1.