Paolo Giordano: Čierna a strieborná

Príbeh lásky možno rozprávať mnohými spôsobmi.

22.07.2015 05:00
debata

Giordano si zvolil najcitlivejšiu cestu: registruje ako seizmograf otrasy každodennosti, vzostupy aj pády, neschopnosť a túžbu. Pozastavuje sa nad povrchnými detailmi, no používa ich na to, aby opísal vnútorný život postáv, ich dynamiku, obavy, ľudskú úbohosť.

Paolo Giordano: Čierna a strieborná

Hlavnými postavami knihy sú mladí manželia a ich synček. Spočiatku šťastné manželstvo upadá do krízy po tom, čo na vážnu chorobu zomrie ich stará gazdiná pani A. Vo chvíli, keď vstúpila do ich bytu, stala sa svedkyňou aj opatrovateľkou krehkého vzťahu. Pani A. sa od začiatku prejavuje ako pevná, tvrdohlavá, magická osobnosť. Po jej smrti sa mladým v dome rozďaví nečakaná prázdnota. Vášeň a ľudské teplo sa zmenia na samotu a opustenosť a mladý pár si uvedomí, že aj rodiny môžu trpieť osamelosťou, tak ako ľudia.

Mladý taliansky prozaik Paolo Giordano (1982) je povolaním fyzik, zaoberal sa teóriou fyzikálnych častíc. Po úspešných románoch Osamelosť prvočísiel – medzinárodný bestseller, za ktorý získal prestížnu taliansku literárnu cenu Premio Strega – a Ľudské telo sa tretí raz usiluje o priazeň čitateľov knihou Čierna a strieborná. Preložila Mária Štefánková. Slovart

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Paolo Giordano: Čierna a strieborná