Zomrel spisovateľ E. L. Doctorow, autor románu Ragtime

Vo veku 84 rokov zomrel v utorok v newyorskej nemocnici významný americký spisovateľ Edgar Lawrence Doctorow, autor slávneho románu Ragtime, ktorému dal filmovú podobu Miloš Forman.

22.07.2015 07:41
Doctorow Foto: ,
E.L. Doctorow na snímke z roku 2004
debata

Napísal to denník The New York Times s odvolaním sa na spisovateľovho syna Richarda. Doctorow podľa neho podľahol komplikáciám, ktoré sprevádzali rakovinu pľúc.

Doctorow sa narodil v New Yorku v roku 1931 v rodine potomkov ruských prisťahovalcov a rodnému mestu zostal v živote i tvorbe verný. Po štúdiách pracoval ako nakladateľský redaktor, potom sa venoval spisovateľskej dráhe. V roku 1954 sa oženil a s manželkou Helenou mal tri deti.

Doctorow napísal desať románov, dve knihy poviedok a rad článkov. Je považovaný za jedného z najväčších amerických autorov 20. storočia a dostal v USA rad vyznamenaní a cien.

Doctorow býva považovaný za predstaviteľa žánru retrofiction, v ktorom sa na základe prelínania skutočných a vymyslených udalostí a postáv zobrazuje spoločenské prostredie v časoch, keď sa utvárala moderná podoba Ameriky. Výstižne to ilustruje jeho zrejme najpopulárnejší román Ragtime z roku 1975, v ktorom sa na pôdoryse príbehu troch rodín odráža doba ekonomického rozmachu Ameriky začiatku 20. storočia a stretávaní rás, kultúr a tradícií.

Látky Ragtimu sa chopil v roku 1981 režisér Forman a nakrútil podľa románu rovnomenný film. Na filmové plátno sa dostala už Doctorowova prvotina, temný western Vitajte v zlých časoch, v ktorého filmovej verzii si v roku 1967 zahral hlavnú úlohu Henry Fonda. V roku 1983 sfilmoval režisér Sidney Lumet ďalší Doctorowov román Kniha Danielova (1971), voľne čerpajúca z popravy manželov Rosenbergových, odsúdených v USA roku 1951 za špionáž pre Sovietsky zväz. Sfilmovaný bol v roku 1993 aj ďalší známy autorov román Billy Bathgate.

debata chyba