E. L. Doctorow bol jedným z posledných rozprávačov

Americký spisovateľ ruského pôvodu Edgar Lawrence Doctorow, autor slávneho románu Ragtime, v utorok umrel v newyorskej nemocnici vo veku 84 rokov.

23.07.2015 14:00
E.L. Doctorow Foto: ,
E.L. Doctorow na snímke z roku 2004.
debata (1)

Rodený Newyorčan E. L. Doctorow bol považovaný za pokračovateľa spisovateľskej línie veľkých amerických rozprávačov, akými boli Jack London či William Faulkner, a vo svojich dielach dával skutočnosť do fiktívnych kontextov, z ktorých jasne presvitala pravda.

Autor románov Jazero potápiek, Ragtime, Kniha Danielova, Billy Bathgate, Homer a Langley, Andrew's Brain tvrdí, že všetky jeho knihy vznikli z mimovoľných obrazov a súkromných vzruchov mysle. Doctorow si k písaniu sadal ráno, riadiac sa starou Hemingwayovou radou, ktorá káže prestať s písaním v momente, keď autor vie, kam sa jeho príbeh uberá. Doctorow nečakal na inšpiráciou, do písania sa dennodenne nútil a bral ho ako obyčajnú prácu. Začať písať bolo aj pre veľkého literáta každodenným súbojom.

„Moje romány vznikajú z hudobných motívov, počutých útržkov, z poznámok i myšlienok na nápravu,“ odpovedal spisovateľ na otázku, odkiaľ čerpá inšpiráciu v rozhovore pre český portál pwf.cz. Nápad pre najslávnejší román Ragtime sa podľa spisovateľa zrodil v momente, keď počúval klavírne ragtimy Scotta Joplina a hľadel pri tom na stenu svojej pracovne.

Filmári ho milovali

Prvá filmová adaptácia podľa Doctorowovej literárnej predlohy Vitajte v zlých časoch vznikla v roku 1967. Režisér Burt Kennedy natočil plnokrvný western v hlavnej úlohe s Henrym Fondom. Doctorowove kvality si všimol aj český režisér Miloš Forman a v roku 1981 natočil adaptáciu bestselleru Ragtime a medzi viacerými nomináciami na Oscara sa objavila aj nominácia za najlepší adaptovaný scenár, ktorý odmietol napísať Doctorow.

Sidney Lumet sa voľne inšpiroval Knihou Danielovou o synovi vedcov popravených za špionáž. Daniel sa vracia v spomienkach do svojho detstva, aby odhalil tajomstvo. Inšpiráciou pre román Daniel bola fotografia elektrického kresla z väznice Sing Sing, ktorú spisovateľ náhodou uvidel v roku 1968, v čase keď protivojnové a protikultúrne hnutia v USA dosahovali vrchol. Elektrické kreslo a osud manželov Rosenbergovcov sa tak stali východiskovým pre jeho príbeh.

Príbeh ženy hľadajúcej šťastie odkrýva adaptácia diela Jolene. V roku 2008 ju natočil Dan Ireland.

Na začiatku knihy Billy Bathgate bola Doctorowova zvedavosť. Uvidel dvoch mužov v smokingoch stojacich v noci na palube remorkéra a v hlave mu začalo vŕtať, čo tam asi robia. Krimi román odohrávajúci sa v 30. rokoch minulého storočia, v čase veľkej hospodárskej krízy, sa stal inšpiráciou pre režiséra Roberta Bentona a v roku 1991 natočil film o vrchole a páde kriminálnika Billyho v hlavných úlohách s Dustinom Hoffmanom a Nicole Kidmanovou.

Verný New Yorku

Spisovateľ tvrdil, že jeho romány nemajú historickú povahu. Spisovateľ, ktorý píše o minulosti vlastne píše o súčasnosti. Iná historická doba je podľa neho skôr spôsobom, ako román niekam umiestniť. Doctorow prežil celý svoj život v rodnom meste a do veľkej miery ho ovplyvnilo. Vo svojej poslednej knihe sa rozhodol po trinástich rokoch vrátiť k tragickým udalostiam po útoku na newyorské dvojičky, ktorý sa podľa neho dotkol každého, kto v meste žije. "V Európe sa bojuje prakticky stále, vieme o tom, sledujeme to, ale až do 11. septembra sme si takú vojnu nevedeli predstaviť, " vyjadril sa v rozhovore pre portál pwf.cz. Doctorowa zaujímalo, čo takáto udalosť urobí s vedomím človeka a ako sa zmení jeho správanie.

Doctorowov dedo prišiel do Ameriky v roku 1885 z Ruska a spisovateľ priznal, že mal na neho obrovský vplyv. Bol to práve on, kto vnuka „,nakazil“ čítaním. Od čoho bol len malý krok k tomu, aby pocítil potrebu rozprávať príbehy. „Dal mi knihu Vek rozumu z roku 1975 od Thomasa Painea, ktorá útočí na fundamentalistický výklad Biblie,“ prezradil o svojom dedovi v rozhovore pre portál pwf.cz v roku 2009.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Edgar Lawrence Doctorow