Elena Ferrante: Geniálna priateľka

Neapol na konci päťdesiatych rokov. Dve dievčatá vyrastajú vo svete chudoby a násilia, v uzavretom vesmíre, v ktorom je nutné prispôsobiť sa, dodržiavať pravidlá a zvyky, byť ako ostatní.

26.07.2015 05:00
debata

Dve dievčatá, od začiatku iné, k sebe nachádzajú cestu, až sa stanú neoddeliteľnými. Elena je pekná a svetlovlasá. Učí sa, snaží sa každému vyhovieť, splniť, čo sa od nej čaká. Rebelantská Lila je tmavá, zlá, ale nesmierne bystrá… priam geniálna. Nebojí sa nikoho a ničoho. Zo školy však odchádza pomáhať otcovi a bratovi v obuvníckej dielni. Naopak, Elena, ktorú podporuje učiteľka, pokračuje v štúdiu na gymnáziu ako deti z bohatších rodín, ktorých rodičia si to môžu dovoliť.

Elena Ferrante: Geniálna priateľka

Dievčatá sa menia navonok aj vo vnútri, ich cesty sa rozchádzajú a znovu krížia na pozadí živej, ale temnej a drsnej neapolskej štvrte. A tie cesty ich vedú k dospelosti. Detstvo nezostáva bez následkov, bez spomienok na túženie a utrpenie.

Geniálna priateľka je portrétom dvoch nezabudnuteľných dievčat. Je to freska z hluku, obrazov a farieb, poodchýlené okno do druhého sveta, do inej doby. Nezabudnuteľný príbeh priateľstva. „Vzťahy medzi ženami sa neriadia takými pevnými pravidlami ako priateľstvá mužov. Chcela som prerozprávať, ako celoživotné priateľstvo dvoch žien dokáže uniesť a prežiť dobré a zlé pocity, závislosť a emancipáciu, vzájomnú podporu a zradu,” napísala autorka.

Elena Ferrante je pseudonym, za ktorým sa skrýva neznáma autorka poltucta knižiek – prvú vydala v roku 1992. Geniálna priateľka je prvá knižka zo série štyroch „neapolských románov“, ktoré majú spoločné hlavné hrdinky i násilné a otupujúce prostredie, v ktorom si nachádzajú vlastné miesto pre život. Preložila Ivana Dobrakovová.

Inaque

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Elena Ferrante: Geniálna priateľka