Miroslav Pollák, Peter Švorc ed.: Spišské exody v 20. storočí

Odborná, no zároveň prístupne spracovaná publikácia o tragických udalostiach 20. storočia, ktoré formovali dnešný charakter regiónu Spiša.

16.08.2015 05:00
debata
Spišské exody v 20. storočí Foto: KALIGRAM
Miroslav Pollák, Peter Švorc ed.: Spišské exody v 20. storočí Spišské exody v 20. storočí

Pojem exody tu zahŕňa vyhnanstvá, monohopočetné odchody, násilné odsuny obyvateľstva, ale aj likvidácie, väznenia a vraždenia. Osobitne sa autori venujú týmto exodom: vysťahovanie za prácou do Ameriky, odchod Maďarov, vyhnanie Čechov, nútené práce v Hitlerovej Ríši, deportácie Židov, odvlečenie do gulagov, odsun karpatských Nemcov do Nemecka, likvidácia buržoázie, prenasledovanie Rusínov, likvidácia gréckokatolíckej cirkvi, likvidácia súkromných roľníkov, likvidácia kňazov všetkých konfesií, rehoľníkov a ich ochrancov, emigrácia po roku 1968, exody Rómov za prácou do cudziny.

„Od roku 2008 zorganizovalo Občianske združenie Krásny Spiš dvadsaťpäť výstav obrazov Fera Guldana na tému spišských exodov v 20. storočí. Myšlienku Spišských exodov objavovali členovia združenia postupne  a akoby odzadu. Objavovali  ju v snahe porozumieť dnešnému životu na Spiši a porozumieť sebe samým na Spiši. Čím viac sa do témy vnárali, tým viac boli prekvapení jej veľkosťou, prítomnosťou a aktuálnosťou,“ napísal pre Globalmagazin.sk spoluautor publikácie, bývalý vládny splnomocnenec pre rómsku menšinu a exposlanec za KDH Miroslav Pollák.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižná novinka #Miroslav Pollák #Peter Švorc #Spišské exody v 20. storočí