Rodney G. Peffer: Marxizmus, morálka a sociálna spravodlivosť

Americký politický filozof, pôsobiaci na Univerzite San Diego v Kalifornii a vystupujúci z pozície liberálneho marxistu, je jedným z najcitovanejších predstaviteľov tzv. analytického marxizmu a jeho práca o tomto filozofickom prúde ponúka aj prehľadný výklad.

18.08.2015 05:00
debata
Marxizmus, morálka a sociálna spravodlivosť Foto: SSS
Rodney G. Peffer: Marxizmus, morálka a sociálna spravodlivosť Marxizmus, morálka a sociálna spravodlivosť

Marxova teória je dodnes prameňom inšpirácií filozofov a politologických autorov, ktorí starú tému skúmajú z nových pohľadov.

Autor mapuje Marxov filozofický a názorový vývin a posuny v jeho postojoch, keď prechádza z pozície radikálneho liberalizmu, cez revolučný humanizmus až k historickému materializmu, ktorý významne inšpiroval teórie marxizmu. Pokúša sa o určitú kombináciu morálnej filozofie sociálneho liberalizmu (John Rawls) a moderného marxizmu. Morálku pritom kladie do roviny vedeckého statusu marxizmu a nezabúda ju skúmať z aspektu histórie. Rozoberá aj morálny relativizmus v konfrontácii s morálnou objektivitou. V poslednej kapitole diela sa venuje marxizmu vo vzťahu k sociálnej spravodlivosti, pričom začína kritikou justície a práva a končí medzinárodnými štandardmi sociálneho systému a triednym záujmom.

Kniha je určená študentom a pedagógom filozofických smerov, sociológie a laickej verejnosti so záujmom o filozofické vedy. Prvé vydane Marxism, morality, and social justice (Princeton University Press, Oxford 1990).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižná novinka #Rodney G. Peffer #Marxizmus #morálka a sociálna spravodlivosť