Dalibor Tureček, Aleš Haman a kol.: Český a slovenský literární parnasismus

Kniha vznikla v rámci českého projektu Diskurzivita literatúry 19. storočia v česko-slovenskom kontexte a nadväzuje na monografiu České literární romantično (Host 2012).

23.08.2015 05:00
debata
Český a slovenský literární parnasismus Foto: HOST
Dalibor Tureček, Aleš Haman a kol.: Český a slovenský literární parnasismus Český a slovenský literární parnasismus

Sústreďuje sa na literatúru vychádzajúcu z francúzskeho Parnasu a predstavujúcu v českom prostredí jeden z kľúčových dis­kurzov konca 19. a počiatku 20. storočia, zas­túpený menami Vrchlický, Zeyer a Čech. Za kľúčové príznaky parnasistickej tvorby pokladajú autori monografie jej dekoratívnu malebnosť, rétorickosť a predovšetkým vytváranie svojbytnej ríše krásy v duchu lʼart pour lʼart.

V prvej časti publikácie rekapituluje Aleš Haman históriu používania pojmu parnasizmus v českej literárnej vede a osvetľuje motiváciu aj efekt jeho znovuzavedeni­a, Jiří Pelán následne zhŕňa podobu francúzskeho Par­nasu a potom Dalibor Tureček a Peter Zajac podávajú návrh modelu českého a slovenského par­nasizmu.

Oddiel prípadových štúdií je venovaný Čechovmu eposu Dagmar (Dalibor Tureček), Zeyerovmu a Vrchlického spracovaniu námetu dievčenskej vojny (Aleš Haman), interpretácii Zeyerovej arabskej matérie „Aziz a Aziza“ (Lenka Krejčová), Hvi­ezdoslavovmu prijatiu Vrchlického (Ján Gbúr), všeobec­nejšiemu pohľadu na problematiku parnasistickej pró­zy (Michal Fránek) a analýze Karáskovej dekadentnej modifikácie parnasizmu (Jiří Kudrnáč). 

Parnasizmus sa ukazuje nielen ako jeden z kľúčových sú­činiteľov dobovej literárnosti, ale zároveň ako špecifická kvalita domácej literatúry, nadväzujúca bezprostredne na moderné európske podnety. (česky)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižná novinka #Dalibor Tureček #Aleš Haman #Český a slovenský literární parnasismus