Keplerov Stalker je pre pevné nervy

Slovo stalker sa používa od začiatku osemnásteho storočia. Spočiatku malo význam tulák alebo pytliak.

30.08.2015 16:00
debata

V roku 1921 zverejnil francúzsky psychiater de Clérambault štúdiu o pacientovi, ktorý mal imaginárny milostný vzťah. Tento prípad považujú mnohí za prvú odbornú analýzu stalkera. Dnes sa za stalkerov označujú ľudia, ktorí trpia syndrómom prenasledovateľa, chorobnou posadnutosťou pozorovaním inej osoby. Najčastejšie býva stalkerom jedinec, ktorý má alebo mal k obeti nejaký vzťah, ale veľmi často náhoda spôsobí, že presunie svoju fixáciu na cudziu osobu alebo na človeka, ktorý je z nejakého dôvodu slávny. Hoci väčšina prípadov nevedie k nijakým činom, polícia berie tento jav vážne, lebo patologická posadnutosť stalkera má v sebe určitý rizikový potenciál. Ako sa píše v úvode knihy, rovnako ako sa počas búrky môže prekrížiť výškový vietor s prízemným vetrom, roztočiť oblak a vytvoriť tornádo, môže aj jemné narušenie rovnováhy medzi stalkerovým zbožným uctievaním a nenávisťou náhle vyústiť do veľmi násilnej podoby.

Lars Kepler - Stalker Foto: Ikar
Lars Kepler - Stalker Lars Kepler - Stalker

Švédski manželia Ahndorilovci, ktorí tvoria pod pseudonymom Lars Kepler a sú autormi bestsellerov Hypnotizér, Zmluva podľa Paganiniho, Svedkyňa ohňa, Uspávač, znovu pri svojej novej knihe nenechávajú čitateľa spať. Ba dokonca, aj keď už čitateľ tuší, kto je stalker a vrah, behajú mu po tele zimomriavky. Čo spôsobilo, že sa v dieťati objaví zvrátená láska k vlastnému otcovi a čo spôsobí, že sa z tejto zvrátenej lásky stane vrahom vlastnej matky? Práve uctievanie otca sa po jeho smrti prenesie na inú osobu. A stane sa z neho stalker, ktorý podriadi celý život tomu, aby bol v blízkosti ďalšej modly, približuje sa k nemu krôčik po krôčiku a keď ho nemôže dostať, z jeho blízkosti vraždou odstráni každého človeka, ktorého má rád či miluje.

Pod menom Lars Kepler (Lars odkazuje na švédskeho spisovateľa Stiega Larssona, autora trilógie Milénium, ktorému sa Ahndorilovci chcú kvalitou priblížiť, a Kepler pripomína astronóma Johannesa Keplera, s ktorým sú spojené nové objavy – manželia chcú používať v tvorbe netradičné zápletky) vyšiel teda znova dejovo strhujúci román, ktorý mrazí. Mrazí, pretože normálnemu chápaniu sa všetky činy stalkera zdajú nepochopiteľné. Asi preto, že stalker je patologický jedinec a jeho činy sú nepredvídateľné. Pri čítaní tejto knihy sa mi v mysli vynorila kniha švédskeho dua Erik Axl Sund: Havranie dievča. Prečo sa z ľudí stávajú stalkeri alebo vrahovia? Do akej miery ich formuje prostredie, rodinné zázemie, vzťahy s rodičmi. Do akej miery z nich práve zlé a nevhodné prostredie vytiahne to patologické? V obidvoch románoch to hrá veľkú rolu. A práve z toho mrazí. Kniha Stalker je vynikajúca, ale naozaj určená pre čitateľov s pevnými nervami. Krátko po vydaní v októbri 2014 sa Stalker stal najpredávanejším románom vo Švédsku, a to v kategóriách e-book aj audiokniha. Zo švédskeho originálu Stalker preložika Anna Chelemenediková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kepler: Stalker