Christiane F.: My deti zo stanice ZOO

Kniha zachytáva príbeh mladej tínedžerky v Západnom Berlíne v druhej polovici sedemdesiatych rokov, keď na scénu vtrhli tvrdé drogy, s ktorými mala skúsenosti už ako trinásťročná. Vznikla v spolupráci s dvoma nemeckými novinármi a toto už klasické dielo na tému drogovej závislosti dodnes nestratilo nič na aktuálnosti.

13.09.2015 05:21
debata
Christiane F.: My deti zo stanice ZOO Foto: Premedia
Christiane F. My deti zo stanice ZOO Christiane F.: My deti zo stanice ZOO

Christiane sa v centre mládeže už v dvanástich dostala k hašišu, na diskotéke sa v trinástich prepracovala k tvrdým drogám a skončila na heroíne. Jej matka dva roky netušila, že užíva drogy a zarába si na ne prostitúciou, ktorej sa nevyhlo takmer žiadne dievča s podobným osudom. Je to zároveň príbeh bezradnej spoločnosti, ktorá si s drogovo závislými deťmi nedokázala vo svojej dobe poradiť a mnohé z prípadov sa skončili tragicky.

Christiane F. (1962) preslávilo autobiografické rozprávanie, po ktorom nasledoval rovnomenný úspešný film. Jej problémy s drogami ju s prestávkami sprevádzajú celý život. Úspech knihy ju opäť vrátil k drogám, pretože na ne mala zrazu dosť peňazí. Istý čas žila v USA a Grécku, napokon sa vrátila do Nemecka. Pre problémy s drogami jej úrady odobrali syna. Za najväčší zázrak svojho života považuje fakt, že ešte stále žije. Preložila Paulína Šedíková Čuhová. (V origináli Kai Hermann, Horst Rieck: Wir Kinder vom Bahnhof Zoo. Gruner und Jahr, Hamburg 1978, 1. vydanie)

Premedia

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižná novinka #Christiane F. #My deti zo stanice ZOO #Christiane Felscherinow