Jackie Collinsová: Šla som si svojou cestou

Autorka knižných bestsellerov Jackie Collinsová má na konte neuveriteľných tridsaťdva románov. Takmer všetky figurujú na zozname najlepšie predávaných kníh prestížneho denníka The New York Times. Obľúbená spisovateľka ženských románov podľahla rakovine prsníka ako 77-ročná v sobotu v Los Angeles. Rodená Londýnčanka trpela chorobou šesť rokov, verejne sa k nej priznala až nedávno.

21.09.2015 10:30
Jackie Collinsová, Collins, Joan Collins Foto: ,
Spisovateľka Jackie Collinsová (vľavo) so sestrou, herečkou Joan Collinsovou.
debata

Jackie Collinsová prerazila v roku 1981 románom Šance o šéfovi gangu Ginovi Santangelovi, jeho mladučkej dcére Lucy a ďalších postavičkách, ktoré zažívajú nezvyčajnú noc v objatí tmavého New Yorku. Nemenej známe sú jej diela Šéfka, Nebezpečný bozk, Milenci a frajeri, Hollywoodske lásky a mnohé ďalšie. Viacero Collinsovej noviel bolo sfilmovaných a hlavnú ženskú hrdinku v nich často stvárnila jej staršia sestra, slávna hollywoodska diva Joan Collinsová.

Rafinovaná rozprávačka

Jacqueline Jill „Jackie“ Collins sa narodila 4. októbra 1937. Svoju prvú knihu publikovala v šesťdesiatych rokoch, keď sa podľa nej odvážil otvorene písať o sexe azda iba Philip Roth. Predtým sa angažovala ako filmová a televízna herečka. Motala sa však v tieni svojej talentovanejšej sestry Joan. „Joan mala od malička jasné, že chce byť herečkou. Ja som túžila po jedinom – utiecť oknom na svojej spálni a túlať sa po londýnskych nočných kluboch,“ priznala spisovateľka s humorom v rozhovore pre magazín The Guardian. Písať začala vďaka druhému manželovi Oscarovi, ktorý ju povzbudil.

Už titul jej knižného debutu Svet je plný ženatých mužov predznamenal tvorivý potenciál a smerovanie tejto húževnatej rozprávačky. Kniha o mužovi, ktorý opustí manželku kvôli romániku s učiteľkou, svojím „kontroverzne lascívnym“ obsahom pobúrila kritikov. V Austrálii a Severnej Afrike bola dokonca zakázaná a Collinsová tak okamžite vzbudila záujem verejnosti.

Svoje vzrušujúce príbehy zasadzovala do pozláteného sveta boháčov, otvárala dvere honosných víl na predmestí Beverly Hills, odkrývala pozadie zločineckých gangov a čitateľky „pozývala“ na pompézne hollywoodske večierky aj do temných londýnskych klubov. Dovolila nahliadnuť do prítmia cudzích spální a rozplynúť sa vo sne svojich trpiacich hrdiniek, ktoré napokon vždy triumfovali.

Collinsová nepoznala tabu a úprimnosťou opantala natoľko, že jej knihy chceli čítať ženy na celom svete. Nečudo, že boli preložené do viac ako štyridsiatich jazykov. Jej príbehy sa odohrávajú vo svete, ktorý nenavštevujeme každý deň, sú vzrušujúce a nadpozemské. Rozprávkovosť Collinsovej diela dovoľuje čitateľkám aspoň na okamih vystúpiť zo svojej každodennosti a nechať sa unášať intenzitou predstáv.

Autorka, ktorú mnohí kritizovali za explicitnosť a necudný pohľad do zákulisia vzťahov, mala predsa len isté limity. „Jedna vec, o ktorej by som nikdy nepísala, je násilie páchané na deťoch. Deti vo svojich knihách chránim,“ vysvetľovala v rozhovore pre The Guardian v roku 2011.

Collinsová chodila s otvorenými očami

Spisovateľka priznala, že jej rodičia boli klasickým párom. Matku nikdy nevidela čítať a otec bol múdry človek, ale vo vzťahu k ženám trochu šovinista. „Každý piatok sa v našom dome stretával s priateľmi, chodili k nám hrať karty. Skrytá som ich pozorovala a počúvala ich rozhovory o ženách. Od malička som teda mala predstavu o vzťahoch a neskôr som si na to pri písaní spomenula,“ citoval spisovateľku The Guardian.

Collinsová mala pomerne búrlivú mladosť. Ako tínedžerku ju kvôli romániku s hercom Marlonom Brandom, starším o pätnásť rokov, vyhodili z dievčenskej školy. Jej prvé manželstvo stroskotalo na drogách a literátka priznala, že ju táto skúsenosť dlhé roky traumatizovala. Neskôr sa po kratučkej známosti vydala druhýkrát a v manželstve zotrvala až do smrti manžela Oscara.

Jej dielo je nasiaknuté glamourom starého Hollywoodu, ktorým bola osobne opantaná. Aj keď Collinsová nikdy nedosiahla uznanie kritiky a nezískala miesto vo „veľkej literatúre“, najväčším uspokojením pre ňu bolo, že ľudia jej knihy napriek všetkému s odhodlaním čítajú. Veď po celom svete sa predalo viac ako päťsto miliónov výtlačkov.

Lásku a s ňou spojené intrigy i násilie zobrazovala Jackie Collinsová bez servítky, so všetkým, čo k tomu patrí. Počas viac ako päťdesiatročnej kariéry prehĺbila a zároveň pozdvihla schematické konvencie románov pre ženy. Fanúšičky Collinsovej tvorby nemusia smútiť, je to nesmrteľný žáner a v spisovateľkinej tradícii pokračuje napríklad i úspešná autorka E. L. Jamesová, ktorá láme rekordy so svojimi príbehmi Päťdesiat odtieňov sivej.

„Šla som si svojou cestou, ako by povedal Frank Sinatra. Odkedy mi diagnostikovali rakovinu, napísala som päť kníh, žila som svoj život, precestovala som celý svet, nezrušila som knižné turné a doteraz o mojej chorobe takmer nik nevedel. Ohliadnuc sa späť, neľutujem nič, čo som kedy urobila,“ priznala Collinsová v rozhovore pre magazín People necelý týždeň pred svojou smrťou. Aj keď polovicu života prežila v Hollywoode, nikdy neprepadla vyumelkovanému životnému štýlu celebrít, zachovala si britský šarm a odstup.

Hviezda televíznej mini série nakrútenej podľa dvoch Collinsovej noviel Lucky Chances Sandra Bullocková reagovala na smrť spisovateľky výstižným varovaním. Nebo, maj sa na pozore!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #jackie collins #rozprávačka #romány