Zomrel Henning Mankell. Bol otcom severskej detektívky

Švédsky spisovateľ Henning Mankell podľahol v pondelok ráno rakovine. Mal 67 rokov. Autor obľúbených detektívnych príbehov o kultovom komisárovi Wallanderovi má na konte viac ako štyridsať románov, tridsať dramatických hier, próz pre deti i scenárov a jeho diela boli preložené do viac ako štyridsiatich jazykov. Celkovo sa po svete predali neuveriteľné štyri desiatky miliónov výtlačkov autorových kníh. Mankellovi fanúšikovia nedočkavo striehli na nové rébusy.

05.10.2015 12:40 , aktualizované: 17:59
SWEDEN-WALLANDER Henning Mankell Foto: ,
Švédsky spisovateľ Henning Mankell
debata (1)

Celosvetovej obľube sa teší predovšetkým ikonický komisár, trpiaci cukrovkou, temnými pochybnosťami a komplikovaným vzťahom k ženám, Kurt Wallander. Jeho meno Mankell „vylosoval“ z telefónneho zoznamu a po prvýkrát ho predstavil v románovom príbehu Pyramída. Čitateľov tak sprevádzal zasneženým šerom severského podsvetia v sérii jedenástich mysterióznych próz so symbolicky pútavými názvami ako Vrah bez tváre, Biela levica či Piata žena. Wallanderovu detektívnu kariéru ukončil román Nepokojný muž. Detektív sa objavil aj na obrazovkách švédskej a britskej televízie, pre ktoré Mankell napísal seriál Wallander.

Dôležité je nemať svojho hrdinu príliš rád

Po románe Pyramída, ktorým v deväťdesiatych rokoch v Škandinávii odštartoval boom krimipríbehov, sa Mankellov kultový hrdina na istý čas „odmlčal“. Spisovateľ sa k nemu vrátil po piatich rokoch a dal mu za úlohu vyriešiť najväčší politický škandál novodobých švédskych dejín. Nasadil mu chrobáka do hlavy ruskou ponorkou nájdenouneďaleko švédskeho pobrežia v osemdesiatych rokoch.

Omnoho zaujímavejšie ako samotný prípad mu pripadalo upriamiť sa na postavu detektíva a skrz neho reflektovať svet. V jeho príbehoch sa snúbi fatálna tma noiroviek s čistým škandinávskym chladom. Wallander je melancholický Švéd a čitatelia si ho často predstavujú ako spisovateľovo alter ego, aj keď sa Mankell tomuto tvrdeniu bránil, podobnosť s jeho „životným“ hrdinom mu prischla a v očiach fanúšikov sa jej nikdy celkom nezbavil.

Pre britský portál telegraph.com sa spisovateľ v roku 2011 priznal, že svojho hrdinu nemá zvlášť v obľube a jedna z mála vecí, ktoré majú spoločné, je vek. „Ak píšete o niekom, koho milujete, čo ste o ňom schopní povedať? Je omnoho lepšie, keď to medzi spisovateľom a jeho postavou iskrí.“ Prezradil tiež, že jeho literárny hrdina má odlišný postoj k ženám. „Je príliš unáhlený,“ zamyslel sa Mankell v spomínanom rozhovore.

Wallanderova dcéra Linda sa „vybrala“ v otcových stopách, sadla si na komisársku stoličku a Mankell zamýšľal napísať tri príbehy, kde figurovala ako ústredná postava. Spisovateľa však zasiahla tragická udalosť. Seriálová predstaviteľka Lindy, herečka Johanna Sällströmová, spáchala samovraždu a Mankell sa príbehu po prvej knihe vzdal.

Spisovateľom na plný úväzok

Aj keď svoje romány situoval do Švédska, bol svetobežníkom. Žil na trase africký Mozambik, kde tvoril pre divadlo Teatro Avenida v meste Maputo, francúzske Antibes a Švédsko. Mankell bol profesionálom, ako sa patrí, na písanie nikdy nepotreboval ideálne podmienky, prispôsobil sa čomukoľvek. „Stôl som vždy považoval za privilégium, nikdy som sa neodvážil niekoho obťažovať špeciálnymi požiadavkami,“ citoval spisovateľa denník Guardian. Henning Mankell bol schopný pracovať kdekoľvek a stále. Svojou prácou bol posadnutý.

Literát bol štyrikrát ženatý, jeho posledná manželka Eva Bergmanová je dcérou režiséra Ingmara Bergmana a v roku 2012 napísal scenár televízneho dokumentu o tomto ikonickom švédskom filmárovi. Henning Mankell za svoju tvorbu dostal viacero literárnych ocenení.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Henning Mankell #detektívky