Kniha o architektovi Weinwurmovi je v desiatke najlepších v Európe

Monografia Henriety Moravčíkovej Friedrich Weinwurm, Architekt je v desiatke najlepších kníh, ktoré ocenilo Nemecké múzeum architektúry.

13.10.2015 17:00
debata

„Víťaznú desiatku“ vybrali odborníci spomedzi 173 nominovaných publikácií zo 63 vydavateľstiev z celého sveta.

„Weinwurm (1885 – 1942) ma zaujal ako človek. Najsympatickejšie mi je, že sa nebral vážne. To je u architektov neobyklá črta,“ povedala historička architektúry v rozhovore pre Pravdu. Kniha o jednej z najvýraznejších osobností architektúry na Slovensku, ktorá výrazne zmenila tvár Bratislavy, vyšla vo vydavateľstve Slovart. Autorka na nej spolupracovala s grafičkou Ľubicou Segečovou a fotografkou Oljou Triaška Stefanovič. Monografia o architektovi, ktorý projektoval moderné a drahé vily, ale angažoval sa aj pri výstavbe sociálnych bytov, už získala cenu Spolku architektov Slovenska aj titul Najkrajšia kniha Slovenska.

Friedrich Weinwurm, Architekt

„Obal prezrádza, o čom kniha je: kuchyne a kúpeľne budú mať terazzo dlážky a všetky izby parkety. Z obálky je jasné, že autor už nežije – dnes by už nikto nenakreslil pôdorys tak presne. Kniha je o slovenskom architektovi, ktorý napriek tomu, že študoval v Berlíne a Drážďanoch a bol súčasníkom tvorcov ako Le Corbusier, Walter Gropius a Mies van der Rohe, je v Nemecku úplne neznámy. Predstavuje ho krásna monografia. Historické snímky dokumentujú Weinwurmov funkcionalistický dizajn, tie zo súčasnosti dokumentujú smutný stav budov dnes,“ napísala porota v hodnotení.

Prestížnu cenu, ktorá sa udeľuje po siedmy raz, si Henrieta Moravčíková prevezme v utorok na Frankfurtskom knižnom veľtrhu. Na 67. ročníku najväčšieho svetového veľtrhu kníh, ktorý v utorok otvára brány verejnosti a potrvá do nedele, sa predstaví v slovenskom stánku viac ako 500 knižných titulov zo svojej produkcie 48 slovenských vydavateľstiev.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #architekt #Friedrich Weinwurm