William Styron: Viditelná temnota, Paměti šílenství

Kniha známeho amerického spisovateľa a esejistu autentickým a odvážnym spôsobom zaznamenáva ako jedna z prvých svojho druhu jeho postupný prepad do depresie a následnú cestu k uzdraveniu.

28.10.2015 05:00
debata

Opisuje udalosti od jeho cesty do Paríža v roku 1985, keď sa začal jeho stav povážlivo zhoršovať, a formou koláže zážitkov, sebareflexií, špekulácií a reportážneho opisu odhaľuje príčiny a dôsledky depresie, poukazuje na rolu tejto choroby v živote iných spisovateľov (Camus, Levi, Gary) a osobností, a vôbec otvára mnohé dovtedy skôr prehliadané témy spojené s depresiou.

William Styron: Viditelná temnota, Paměti šílenství

Wiliam Styron (1925 – 2006) je autorom románov ako Priznanie Nata Turnera či Sofiina voľba. Autobiografická Viditeľná temnota začala vznikať ako článok pre časopis Vanity Fair. Styron v ňom reagoval na mystifikácie okolo samovraždy Prima Leviho, talianskeho spisovateľa, ktorý prežil holokaust, ale ku koncu života nedokázal čeliť depresiám. Naliehavosť Styronovej umeleckej výpovede je tu spojená s mnohými praktickými postrehmi a úvahami, aj preto sa Viditeľná temnota, posledné veľké dielo románopisca Styrona, stala svojho druhu klasikou.

V origináli Darkness Visible. The Memoire of Madness, Random House 1990. (česky) Portál

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #William Styron: Viditelná temnota #Paměti šílenství