József Demmel: Ľudovít Štúr

Štúrova biografia z pera maďarského historika. "Domnievam sa, že Štúrov život a činnosť sú výnimočné a jedinečné nielen v slovenských, ale aj uhorských dejinách 19. storočia, navyše práve jemu najviac ,prospeje‘, ak spochybníme a spresníme zjednodušenia, falošné a sploštené tvrdenia historickej pamäti," píše na prebale knižky autor.

02.11.2015 05:00
debata (1)
József Demmel: Ľudovít Štúr Foto: KALLIGRAM
József Demmel Ľudovít Štúr József Demmel: Ľudovít Štúr

„Kritické poznámky v knihe nie sú namierené proti Štúrovi, snažia sa len odhaliť zjednodušenia s ním spojeného historického kánonu. Spochybnenie kánonických prvkov ma síce prinútilo vyzdvihnúť jednotlivé tvrdenia historikov, ktorým oponujem, no aj v týchto prípadoch som sa snažil nekritizovať dielo daného autora, len ako na jav poukázať na kánonické korene jeho tvrdení (nešetril som však ani sploštené tvrdenia maďarských historikov, čo písali o Štúrovi alebo jeho dobe),“ dodáva.

József Demmel (1982) sa zaoberá dejinami slovensko-maďarských vzťahov a slovenskej národnej spoločnosti v 19. storočí. Je tiež šéfredaktorom slovensko-maďarského historického časopisu Kor/ridor. Jeho knižka nesie podtitul Zrod moderného slovenského národa v 19. storočí.

Z maďarského originálu A szlovák nemzet szutelése. Ľudovít Štúr és a szlovák társadalom a 19. századi Magyarországon (Kalligram 2011) preložila Galina Šándorová.

Kalligram

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižná novinka #Ľudovít Štúr #József Demmel