Severskú krimi aj cestovanie fantáziou ponúka Bibliotéka

Čaro literárneho sveta spočíva v jeho bezhraničnej slobode, možnosti objavovať neznáme či zdieľať emócie prostredníctvom knihy. Veľtrh Bibliotéka sa začal vo štvrtok v bratislavskej Incheba Expo Aréne a ponúka útočisko nielen pre knihomoľov. Cenu Alexa Austa si odnieslo vydavateľstvo Rak a odborná porota udelila Cenu Bibliotéky Jane Bodnárovej.

06.11.2015 09:00
bibliotheka 2015, biblioteka 2015, Foto: ,
Knižný veľtrh Bibliotéka potrvá v bratislavskej Incheba Expo Aréne až do nedele.
debata

Potulky históriou aj detská kniha

Ocenenie Alexa Austa udeľuje Združenie vydavateľov a kníhkupcov vydavateľstvám za významný edičný čin, pričom, ako zdôraznil predseda združenia Daniel Kollár, sústredia svoju pozornosť najmä na menších vydavateľov. Za to najpozoruhodnejšie označili edíciu kníh Pavla Dvořáka Stopy dávnej minulosti a najmä poslednú siedmu časť – Slovensko na konci stredoveku.

Príbehy malej Dity v knihe Jany Bodnárovej Dita, 30 mušiek svetlušiek a iné príbehy s ilustráciami Daniely Olejníkovej zase upútali odbornú porotu na čele so spisovateľom Dušanom Dušekom, ktorý podľahol jej pôvabu. „Radi sme siahli do košiara literatúry pre deti, aby sme ju zaradili do rovnoprávneho postavenia medzi všetkými ostatnými druhmi umeleckej spisby,“ povedal spisovateľ. „Jej príbehy sú ako hudba z harmoniky, poletujú ako motýľ, ktorému Dita zachráni život. V tejto knižke sa vrtenie chvosta mení na psí smiech, náhrdelník svetlušiek privádza spánok, tma je čierny kôň a stačí v nej zakývať detským ukazovákom a je mier,“ dodal Dušan Dušek.

Detská kniha priniesla autorke Cenu Bibliotéky pre najlepšie dielo ženskej autorky uplynulého roka a tiež finančnú odmenu tisíc eur.

Pri vandrovke Bibliotékou stretávate hlúčiky detí, ktoré počúvajú debaty so spisovateľmi alebo si porovnávajú svoje knižné úlovky a panuje veľmi uvoľnená atmosféra. Je to aj dôkaz, že knihy sú stále súčasťou života mladej generácie. V literárnej kaviarni sa stretli s prekladateľkou Evou Lavríkovou, ktorá im rozprávala o doktorovi Proktorovi, hlavnom hrdinovi knihy Prdiprášok doktora Proktora od nórskeho autora Jo Nesbøa, a už v piatok 6. novembra o 11. h predstavia Katarína Kerekesová a Katarína Moláková knižku Mimi a Líza 2.

Švédske krimi

Hviezdou veľtrhu je švédska spisovateľská dvojica Cilla a Rolf Börjlindovci, ktorá sa s fanúšikmi stretne na Bibliotéke v piatok o 17. h. Obaja písali televízne scenáre, čítali množstvo kriminálok, keď si povedali, že skúsia napísať svoj vlastný príbeh. Rozhodujúcim bola aj práca na scenári k veľkému seriálu v rokoch 2008 až 2010, ktorý bol postavený na knihe iného kriminálneho autora. „Bolo to naozaj náročné (smiech). Boli sme veľmi unavení z televíznej práce, tak sme si povedali, toto sme robili dvadsať rokov a teraz skúsime inú formu. Bola to výzva,“ hovorí o spisovateľských začiatkoch Cilla Börjlindová.

Podstatným dôvodom, prečo začali písať knihy, bola aj autorská sloboda, ktorá im pri televíznych seriáloch chýbala. „Keď ste scenárista, pracujete s množstvom ďalších ľudí, ktorí vám môžu zmeniť príbeh, a keď potom odvysielajú film alebo seriál, nie je tam to, čo ste napísali. Pri knihách, čo napíšeme, ovplyvňuje maximálne editor,“ pochvaľuje si Rolf Börjlind. Obaja sa teraz k scenárom opäť vrátili. Práve dokončujú scenár pre švédsku televíziu na základe ich prvej knihy Skočný príliv. Čitatelia sa na Bibliotéke môžu zoznámiť s ich tromi knihami, ktoré vyšli v slovenskom preklade, Skočný príliv, Tretí hlas a aktuálnou Temný úsvit.

Program Bibliotéky ponúka množstvo stretnutí s autormi. Peter Lipa a Marian Jaslovský predstavia knihu Džezáky – doba a scéna, Juraj Červenák porozpráva o novinke Ohnivé znamenie, svoj literárny debut Som mama predstaví Kristína Farkašová a správu o stave republiky podá Jozef Banáš s knihou Dementi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bibliotéka #Jana Bodnárová #Dita #30 mušiek svetlušiek a iné príbehy #Cena Bibliotéky #Cilla a Rolf Börjlindovci