Jonathan Safran Foer Všetko osvetlené

Na železničnú stanicu v ukrajinskom Ľvove prišiel mladý Američan Jonathan. Rozhodol sa, že podľa zažltnutej fotografie a niekoľkých starých máp nájde ženu menom Augustina. Tá počas holokaustu údajne zachránila život jeho dedovi.

23.12.2015 05:00
debata
 
Jonathan Safran Foer: Všetko osvetlené    Foto: SLOVART
Jonathan Safran Foer Všetko osvetlené    Jonathan Safran Foer: Všetko osvetlené   

Necestuje sám, sprevádza ho mladík Alex, ukrajinský prekladateľ, ktorý je presvedčený, že jeho angličtina je dokonalá, a pritom úplne nevhodne používa slová zo synonymického slovníka, Alexov starý otec, ktorého prenasledujú vlastné spomienky na vojnu, a pes menom Sammy Davis, Junior, Junior.

Jonathan vyráža na donkichotskú cestu do minulosti a príbeh o nej, plný smutného, tak trochu kafkovského humoru, nás núti rozmýšľať o tom, na čo by sme najradšej zabudli.

Američan Jonathan Safran Foer (1977) vydal román Všetko osvetlené ako svoj literárny debut. Knižka ho medzinárodne preslávila, stala sa predlohou pre rovnomenný film v hlavnej úlohe s Elijahom Woodom a hudobníkom Eugenom Hützom, získal za ňu cenu Guardian First Book Award za najlepší debut roka 2002. V anglickom origináli Everything Is Illuminated (Houghton Mifflin, 2002), preložil Otto Havrila.

Slovart

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižná novinka #Jonathan Safran Foer #Všetko osvetlené