Rudolf Vrba, Alan Bestic: Utiekol som z Osvienčimu

Siedmeho apríla 1944 sa v koncentračnom tábore v Brezinke rozozvučali poplašné sirény. Ohlasovali útek dvoch väzňov. Hrdinský čin sa ako jedným z mála podaril dvom slovenským židovským väzňom Rudolfovi Vrbovi a Alfredovi Wetzlerovi. Toto rozprávanie Rudolfa Vrbu bolo po prvý raz publikované v predvečer procesu s Adolfom Eichmannom v roku 1960.

26.12.2015 05:00
debata
Rudolf Vrba, Alan Bestic: Utiekol som z Osvienčimu Foto: CITADELLA
Rudolf Vrba, Alan Bestic Utiekol som z Osvienčimu Rudolf Vrba, Alan Bestic: Utiekol som z Osvienčimu

Čitateľ spolu s ešte mladíkom Rudolfom Vrbom prežíva jeho pokus o útek z fašistického Slovenského štátu do Maďarska, opätovný návrat domov, kde sa dostane do tábora v Novákoch, odkiaľ ho pošlú transportom do Osvienčimu. Ocitá sa uprostred obrovskej a neľudskej mašinérie smrti a rozhodne sa utiecť…

Súčasťou knihy je dnes už legendárna Správa Rudolfa Vrbu a Alfreda Wetzlera. Okrem nej je do knihy zaradených aj niekoľko ďalších dokumentov, napríklad svedecká výpoveď Vrbu na súdnom procese s Eichmannom, jeho štúdia Úloha holokaustu v nemeckej ekonomike a vojenská stratégia, správa Prípravy na holokaust v Maďarsku: výpoveď očitého svedka alebo doslov Johna S. Conwaya, profesora histórie na University of British Columbia vo Vancouveri, pod názvom Význam správy o Osvienčime-Brezinke.

Spoluautorom knihy-príbehu budúceho kanadského profesora farmakológie Rudolfa Vrbu (1924–2006) je britský novinár Alan Bestic (1921–2014), ktorý Vrbov príbeh pôvodne publikoval v denníku Daily Herald pred začiatkom procesu s Eichmannom. V origináli Escape from Auschwitz: I Cannot Forgive (prvé vydanie Grove Press 1964).

(Alan Bestic je na obálke slovenského prekladu nesprávne uvedený ako Alan Bestie – pozn. red.)

Citadella

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižná novinka #Rudolf Vrba #Alan Bestic #Utiekol som z Osvienčimu