Mila Haugová: Canti ... amore

Tvorba Mily Haugovej (1942) sa práve rozrastá o novú básnickú zbierku Canti ... amore. A hovoriť o „rozrastaní“ čohosi je tu absolútne namieste.

28.12.2015 05:10
debata
Mila Haugová: Canti ... amore Foto: ARTFORUM
Mila Haugová Canti ... amore Mila Haugová: Canti ... amore

Autorkino písanie je totiž nie nepodobné záhrade, Mila Haugová sa stále pohybuje medzi svojou flórou a faunou a hoci by sa zdalo, že po toľkých rokoch a básnických zbierkach uzavretý priestor nemá čo ponúknuť, nie je tomu tak.

Poetka je tu doma a aj keby sa pôdorys tejto organickej – miestami až samostatne žijúcej – plochy dal označiť nejakým pomenovaním z geometrie, nevymizli by z nej tajomné zákutia, trpezlivo autorkou opracovávané, kultivované, sprístupňované. A ak sa aj niekde šľahúne preplazia popod plot alebo, ak konáre ktoréhokoľvek stromu z pomyselného ohraničenia záhrady vyčnievajú alebo, ak si drobný hmyz dovolí tento priestor opustiť, všetko sa to deje v decentnosti autorke vlastnej.

Haugová si neberie na plecia celý svet, ale na svojom kúsku pôdy ponúka aj tým, ktorí prijmú pozvanie na návštevu, možnosť nahliadnuť do mágie makrokozmu.

Artforum

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižná novinka #Mila Haugová #Canti ... amore