Jan Průcha: Školní vzdělávání ve Finsku

Fínske školstvo je v medzinárodnom hodnotení oceňované ako jedno z najlepších na svete, čo dokladajú predovšetkým fínske úspechy v medzinárodných meraniach výsledkov žiakov. Monografia čitateľa najprv uvádza do širšieho kontextu fínskeho vzdelávania, objasňuje stručne históriu Fínska, súčasný politický a ekonomický systém. Zvláštna pozornosť je venovaná národnej kultúre a mentalite Fínov a princípom vzdelávacej politiky.

14.02.2016 05:10
debata
Jan Průcha: Školní vzdělávání ve Finsku Foto: KAROLINUM
Jan Průcha, Školní vzdělávání ve Finsku Jan Průcha: Školní vzdělávání ve Finsku

Popis fínskeho vzdelávacieho systému pokrýva všetky jeho zložky, od predškolského vzdelávania až po vysokoškolské vzdelávanie a vzdelávanie dospelých. Významnou špecifickosťou fínskeho vzdelávania je vysoká miera inklúzie žiakov so zvláštnymi vzdelávacími potrebami do bežných tried a škôl. Podrobne sa tiež venuje princípom prípravy učiteľov a ďalším záležitostiam učiteľskej profesie, rovnako ako vzdelávaniu etnických menšín a prisťahovalcov.

Na záver je zaradená kritická kapitola z pera fínskeho experta Perttiho Kansanena (Helsinská univerzita) o súčasných problémoch objavujúcich sa vo fínskom školstve. Publikácia je užitočným zdrojom poznatkov a inšpiráciou pre učiteľov a riaditeľov škôl, pracovníkov školskej správy a vzdelávacej politiky. Je pokračovaním edičného radu vydavateľstva o školskom vzdelávaní v európskych krajinách.

Jan Průcha (1934) je profesor pedagogiky, zakladateľ Českej asociácie pedagogického výskumu.

Karolinum

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižná novinka #Jan Průcha #Školní vzdělávání ve Finsku