Hlasujte aj vy o naj severské krimi a top autora

Severské krimi je už pár rokov fenoménom aj na Slovensku a tak si jeho fanúšikovia po prvý raz vyberajú TOP autora a TOP 3 najlepšie detektívky.

11.02.2016 07:00
debata
Anketa severské krimi

Výborné základy fenoménu severskej detektívky vytvorila dvojica Maj Sjöwalová a Per Wahlöö. Toto švédske duo sa dostalo v 70. a 80. rokoch aj do slovenských knižníc a patrilo u našich čitateľov medzi veľmi obľúbené.

Zahlasujte aj vy a HRAJTE o skvelé ceny.

Stieg Larsson, Henning Mankell, Jo Nesbø, Arne Dahl, Lars Kepler, Hans Rosenfeldt a Michael Hjort, Cilla a Rolf Börjlindovci, Gard Sveen, Camilla Läckbergová, David Lagercrantz a mnoho ďalších.

Temné, zasnežené a ľudoprázdne miesta. Mrazivé dni i noci. Drsná klíma, snehové víchrice. Hlboké fjordy, izolované ostrovčeky, tichý vidiek, ktorý akoby čosi skrýval…to všetko sú veľmi atraktívne kulisy pre zločin. Krv na snehu je nielen názov knihy Jo Nesboa, ale vytvára aj krásny kontrast, ktorý čitatelia ocenia.

Škandinávia a celkovo sever Európy vytvára veľmi zaujímavé a nevšedné prostredie pre príbehy. Detektívne, trilerové, psycho.

Severské krimi však zaujme nielen prostredím, atmosférou, ale neraz prekračuje hranice bežných detektívok. Severania prostredníctvom detektívok a zločinov kritizujú sociálny systém, korupciu v politike, prebujnenú byrokraciu, či rôzne –izmy ako fašizmus, alebo rasizmus. Ukazujú aj tú temnejšiu stránku spoločnosti cez pútavý príbeh, vďaka ktorému si to zlo a nespravodlivosť možno uvedomíme lepšie. Intenzívnejšie.

Čitatelia na Slovensku sa môžu počas celého februára zapojiť do ankety, ktorá možno prinesie zaujímavé výsledky. Anketa beží na www.severskekrimi.sk, a jej partnermi sú štyri najväčšie internetové kníhkupectvá Martinus, Gorila, Panta Rhei a Bux. Anketu podporujú aj vydavateľstvá ako Ikar, Albatros Media, Premedia a ďalšie.

Čitatelia môžu HLASOVAŤ za minimálne jednu, maximálne tri severské detektívky zo zoznamu a jedného autora severskej detektívky.

Prečítajte si o najobľúbenejšej postave – Jo Nesbo a jeho Harry Hole

Odštartovala tak prvá anketa o TOP autor a TOP severské krimi na Slovensku. ZAHLASUJTE aj vy a hrajte o skvelé ceny, ktoré potešia každého fanúšika nielen Severanov (poznávací zájazd do Nórska), ale všetkých fanúšikov kníh a dobrého čítania.

severské krimy knihy

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #severské krimi