Zomrel taliansky spisovateľ Umberto Eco, autor knihy Meno ruže

Vo veku 84 rokov zomrel v piatok taliansky spisovateľ Umberto Eco. O jeho úmrtí informovali talianske médiá s odvolaním sa na spisovateľovu rodinu.

20.02.2016 02:24 , aktualizované: 09:48
Umberto Eco Foto: ,
Taliansky spisovateľ Umberto Eco.
debata (5)

Eco sa preslávil hneď svojím prvým románom Meno ruže, podľa ktorého neskôr nakrútili slávny film so Seanom Connerym v hlavnej úlohe.

Eco, ktorý bol známy nielen ako spisovateľ, ale aj ako filozof a jazykovedec, zomrel v piatok okolo 22:30, oznámila rodina.

Okrem románu Meno ruže z roku 1980 sa medzinárodnými bestsellermi stali aj ďalšie jeho romány Foucaultovo kyvadlo, Ostrov včerajšieho dňa, Baudolino, Tajomný plameň kráľovnej Loany a Pražský cintorín. Ako posledný vyšiel vlani jeho román Nulté číslo.

Meno ruže vyšlo, keď mal Eco 48 rokov. Do tej doby bol známy len v univerzitných kruhoch hlavne ako autor odborných štúdií o sémiotike, ktorú už raz definoval ako „filozofiu jazyka“.

Po vydaní Mena ruže sa stal medzinárodnou celebritou a zaskočený bol nielen on, ale aj literárni kritici, napísal britský denník Independent. Vo svete sa predalo 14 miliónov výtlačkov tohto diela, Eco získal niekoľko medzinárodných literárnych cien a bol nespočetnekrát vypočúvaný na podstatu tohto úspechu. Pripisoval ho podobnosti osudov zdieľaných ľuďmi v 14. storočí, keď sa román odohráva, a na konci dvadsiateho storočia.

„Myslím si, že čitatelia vidia tie korene, uvedomujú si, že všetko, čo existovalo vtedy – od bánk a inflačných špirál po pálenie knižníc – existuje aj dnes,“ povedal v jednom rozhovore. Postupne ale strácal trpezlivosť odpovedať stále na otázky o Mene ruže. „Nemôžem stráviť zvyšok života rozprávaním o knihe, ktorú som nechal za sebou pred piatimi rokmi,“ posťažoval sa kedysi.

Eco publikoval aj mnoho odborných diel. Už v roku 1962 vydal literárny manifest postmoderny, esej Otvorené dielo, v ktorom vyšiel z predpokladu, že význam nie je v samotnom texte ani v samotnom čitateľovi, ale iba a jedine v ich vzájomnom stretnutí.

Vlani v rozhovore s britským denníkom The Guardian vyhlásil: „Neviem, čo čitateľ očakáva. Myslím si, že (kráľovná romantiky) Barbara Cartlandová píše to, čo čitateľ očakáva. Ja sa domnievam, že by autor mal písať to, čo čitateľ nečaká. Nejde o to sa pýtať, čo potrebujú, ale zmeniť ich … vytvoriť takého čitateľa, ktorého pre svoj príbeh chcete. “

Eco sa narodil 5. januára 1932 v severo­talianskej Alessandrii a vyštudoval stredovekú filozofiu a literatúru na Turínskej univerzite. O písaní románov tvrdil, že je to pre neho len zamestnanie na čiastočný úväzok. „Som filozof; romány píšem iba cez víkendy,“ citoval Eca denník The Guardian. Jeho otec pracoval ako účtovník v továrni na výrobu železných vaní a prial si, aby sa zo syna stal právnik. Eca však lákala filozofia a za štúdiom v Turíne ho potom fascinoval svet stredoveku. Zdržanlivosť svojho rodného kraja považoval za zdroj svojej "vízie sveta, ku ktorej patrí skepticizmus a odpor k rétorike, ako hovoril.

Odjakživa mal rád príbehy a už v dospievaní písal romány a komiksy. "Bol som perfekcionista a chcel som, aby vyzerali, ako by boli tlačené. Písal som ich preto tlačenými písmenami, robil úvodné strany, obsah, ilustrácie. Bolo to také vysiľujúce, že som nič nedokončil. Vtedy som bol veľký spisovateľ nedokončených majstrovských diel, "povedal v rozhovore v roku 1988.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Umberto Eco