Anasoft litera pozná finalistov, nominované sú Beňová aj Brežná

Prestížna literárna cena Anasoft litera, ktorá začala písať svoj jedenásty ročník, pozná finalistov. Do desiatky nominovaných sa dostali šiesti spisovatelia a štyri spisovateľky.

15.03.2016 15:47
debata

O finalistoch rozhodovala porota, ktorú tvorili literárne vedkyne Zuzana Bariaková a Marta Součková, prekladateľ Stanislav Vallo, literárny vedec Radoslav Passia a český vydavateľ Petr Minařík.

Foto: Juraj Starovecký
Desať kníh nominovaných na cenu Anasoft litera 2016.

Z hľadiska vydavateľstiev je najúspešnejšie Marenčin PT, ktoré má v hre štyri tituly – HoneymOon Jany Beňovej, Hostinu Rút Lichnerovej, Pentcho s podtitulom Príbeh parníka režiséra a scenáristu Jara Riháka vydanú v spolupráci so Sandberg Film a knihu Spolu Petra Šuleja, zakladateľa vydavateľstva Drewo a srd. To vydalo nominovaný Tantalópolis Petra Macsovszkého. Dva nominované tituly sú z dielne Kolomana Kertésza Bagalu – ide o Reflux Zusky Kepplovej a Ballovu Veľkú lásku. Balla je jediným nominovaným, ktorý už cenu získal. Podarilo sa mu to v roku 2012 s knihou V mene otca. Dve nominované knihy vydal aj Slovart – Ponožky pred odletom Dušana Dušeka a Slobodu bažantom Vandy Rozenbergerovej. Nevďačná cudzinka Ireny Brežnej vyšla v Aspekte.

"Podobne ako v predošlých ročníkoch sme sa museli vyrovnať s pokračujúcim kvantitatívnym nárastom prozaickej produkcie, ktorý však nie je priamo úmerný kvalite textov,“ zhodnotili členovia poroty. Desiatku finalistov vyberala spomedzi 191 hodnotených kníh.

„V tohtoročnej finálovej desiatke prevažujú známe a osvedčené mená slovenskej prózy, s absenciou najmladšej generácie. Zo všeobecných trendov badať väčšiu ústretovosť voči čitateľovi, čo sa prejavuje v tematickej aj v tvarovej oblasti. Poviedkový žáner začína ustupovať širšiemu, akokoľvek dekomponovanému románovému tvaru. Množstvo próz konkretizuje intímnu, rodinnú históriu, no viaceré texty reagujú tiež na aktuálne spoločenské problémy či udalosti z moderných a starších dejín,“ píše sa vo vyhlásení poroty.

"Prózy využívajú rôznorodé slohovo-typologické prvky, pracujú s realistickou naráciou aj s experimentálnymi, často hybridnými postupmi. V tvorbe renomovaných autoriek a autorov však možno pozorovať tematicko-výrazové ustrnutie, replikovanie či variovanie osvedčených postupov,“ dodáva porota, ktorá víťaza ceny dotovanej sumou 10-tisíc eur vyhlási v septembri.

Finalisti Anasoft litera 2016

Balla: Veľká láska (Koloman Kertész Bagala)
Jana Beňová: HoneymOon (Marenčin PT)
Irena Brežná: Nevďačná cudzinka (Aspekt)
Dušan Dušek: Ponožky pred odletom (Vydavateľstvo SLOVART)
Zuska Kepplová: Reflux (Koloman Kertész Bagala)
Rút Lichnerová: Hostina (Marenčin PT)
Peter Macsovszky: Tantalópolis (Vydavateľstvo Drewo a srd / Vlna)
Jaro Rihák: Pentcho. Príbeh parníka (Marenčin PT / SANDBERG Film)
Vanda Rozenbergová: Slobodu bažantom (Vydavateľstvo SLOVART)
Peter Šulej: Spolu (Marenčin PT)

debata chyba
Viac na túto tému: #Anasoft litera #finalisti #Irena Brežná #Jana Beňová