David Duchovny - Krava nebeská. Áno, Duchovny vie aj písať. A skvele!

Krava nebeská je veselé cestovateľské dobrodružstvo s nečakaným zvratom: štvornohá hrdinka, na ktorú len tak nezabudneme! A jej autorom nie je nik iný, ako svetoznámy herec David Duchovny, alias Fox Mulder zo seriálu Akty X.

18.03.2016 07:00
debata
David Duchovny - Krava nebeská Foto: Ikar
David Duchovny - Krava nebeská David Duchovny - Krava nebeská

Na prvý pohľad uletený príbeh o nevinnej krave, ukecanom moriakovi a podráždenom prasati si zamilujete a budete sa uškŕňať, pochechtávať a možno si napokon poviete – nič také ako Krava nebeská som ešte nečítal/a.

Zoznámte sa s Elsie Bovaryovou. Je to celkom šťastná krava. Dlhé spokojné dni trávi jedením, odpočinkom a rozhovormi s najlepšou priateľkou, krásavicou Mallory. Raz v noci sa obe kravy vykradnú z kravína, no zatiaľ čo Mallory zaujíma iba flirtovanie s býkmi, Elsie láka farmársky dom. Cez okno uvidí farmárovu rodinu zhromaždenú okolo mihotavého svetla Škatuľového boha, teda televízora. Ten práve rozpráva o niečom, čo sa nazýva „priemyselný mäsokombinát“, a to, čo zdesená Elsie vidí, jej obráti celý doterajší kravský život naruby.

Je len jedno riešenie: odísť do lepšieho, bezpečnejšieho sveta. Napríklad do Indie, kde sú kravy nedotknuteľné.

Na farme vzniká nesúrodá skupinka: Elsie, Jerry – vlastne Šalom, podráždený kanec, ktorý číta Tóru, lebo nedávno prestúpil na judaizmus, a Tom, uhladený (aspoň podľa neho) moriak, ktorý nevie lietať, ale zato zobákom ovláda iPhone. Títo traja, narýchlo prezlečení za ľudí a s ukradnutými pasmi, zamieria rovno na letisko.

Ukážku z KRAVY NEBESKEJ geniálne načítala herečka Lucia Siposová.

Samozrejme, príležitosť prišla a ja som ju využila. Dojil ma najstarší. Musím dodať, že dosť drsne. Pozrite, nechcem vám vyklebetiť všetko. Nechcem brúsiť sekeru a vyrovnávať si účty, ale občas to jednoducho musím povedať na plnú hubu. Ten chalan sa mi s vemenom nemaznal. Okrem toho nebol sústredený, lebo mal jeden palec ustavične prilepený na mobile. Vtedy som zistila, že sa to volá „esemeskovanie“ a slúži to na to, aby si ľudia mohli navzájom hovoriť hlúposti o tom, čo sa práve deje. Aha, fotka môjho obeda s veľmi smiešnym textom. Aha, fotka mňa s hlúpou grimasou na tvári a aha, ďalšia fotka inej tváre. Nazývajú ich selfies a má to logiku, lebo hoci ich posielajú iným ľuďom, pripadajú mi dosť sebecké. Preto sa ten prístroj volá „I phone“? Samé ja, ja, ja? Ako keď rozprávate, len aby ste sa počuli. Prečo nekomunikujú osobne ako normálne zvieratá? Čo sa týka ľudí, mnohému nerozumiem.

Milé bytosti z pera Davida Duchovného ukazujú cestu k vzájomnému pochopeniu a prijatiu, ktoré náš svet zúfalo potrebuje. Uletený, no úžasne čítavý príbeh Krava nebeská si vás získa a prežijete s ním príjemné chvíle.

David Duchovny je obľúbený americký televízny, divadelný a filmový herec, no aj scenárista a režisér. Jeho najznámejšou filmovou rolou je agent FBI Fox Mulder v seriáli Akty X. Tiež ho poznáme zo seriálu Callifornication a teraz aj ako vtipného a originálneho spisovateľa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Ikar #David Duchovny #Krava nebeská