Anna Fárová: Dvě tváře

Kniha prináša obsiahly výber z diela autorky z rokov 1956–2007.

30.03.2016 05:00
debata

Je rozčlenená do troch oddielov: prvý obsahuje state o svetovej fotografii, druhý štúdie a články o českej fotografii, tretí články o všeobecných otázkach fotografie. Čitatelia majú možnosť sledovať, ako sa vyvíjal autorkin záujem o jednotlivých fotografov a súčasne môžu v súhrne vidieť, ako sa menil jej vhľad do daného diela.

Anna Fárová: Dvě tváře

Kniha obsahuje množstvo textov, ktoré česky vychádzajú po prvý raz. Podstatnou súčasťou zväzku je úplná bibliografia Anny Fárovej. Záver prvého vydania tvoril autobiografický text A pásly by se tam ovce…, ktorý vyšiel v nakladateľstve Torst samostatne v roku 2010, v súčasnom druhom vydaní preto nie je zahrnutý.

Anna Fárová (1928–2010) bola česko-francúzska historička umenia, ktorá sa špecializovala na dejiny a kritiku umeleckej fotografie. O.¤i. spracovala dielo Františka Drtikola, bola dedičkou i vydavateľkou diela Josefa Sudka, ale aj autorkou vôbec prvej monografie svetoznámeho francúzskeho fotografa Henriho Cartiera-Bressona, ako aj ďalších fotografov agentúry Magnum. Názov knihy evokuje názov obrazu českého maliara Libora Fáru, autorkinho manžela.

Torst

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dve tváre #Anna Fárová