Dušan Mitana: Prózy

Prózy Dušana Mitanu obsahujú výber z jeho prozaickej a básnickej tvorby od 60. rokov 20. storočia po nulté roky 21. storočia.

01.04.2016 05:00
debata

Zahŕňajú výber poviedok zo 60. až 90. rokov, novelu Patagónia (1972), román Zjavenie (2005)a výber z dvoch básnických zbierok Krutohry (1991) a Maranatha (1996).

Dušan Mitana: Prózy

Výber sprevádzajú Mitanove rozhovory, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou jeho diela a poskytujú dobrú predstavu o autorovom vnímaní, cítení, uvažovaní a nazeraní na stav sveta. Súčasťou výberu je aj Mitanova esejistická tvorba, v ktorej sformuloval základ svojej estetiky konkrétnej iracionality, inšpirovanej paranoicko-kritickou metódou Salvadora Dalího. V malej miere je zastúpená aj Mitanova spoločenská a politická publicistika, a to najmä z 90. rokov, keď sa rozhodovalo o dnešnom mieste Slovenska v slobodnom svete.

Popredný slovenský spisovateľ Dušan Mitana (1946) publikuje svoje básne i prózu od 70. rokov minulého storočia. Pracoval tiež ako redaktor v literárnych časopisoch a napísal niekoľko televíznych scenárov.

Kalligram

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dušan Mitana #Prózy