Cenu Magnesia Litera získala Daniela Hodrová za knihu Točité věty

Na Novej scéne pražského Národného divadla sa v utorok uskutočnilo slávnostné udeľovanie českých literárnych cien Magnesia Litera, na ktorom dostala ocenenie pre knihu roku Daniela Hodrová za román Točité věty. Rozhodla o tom porota zložená z 300 kritikov, akademikov a kníhkupcov. Ceremoniál, na ktorom získali väčšinu cien ženy, v priamom prenose vysielala televízia ČT art.

06.04.2016 12:39
280656925 Cenu Magnesia Litera získala Daniela... Foto:
Cenu Magnesia Litera získala Daniela Hodrová.
debata

Rozsiahly román je úzko spätý so životnými osudmi prekladateľky a poetky Bohumily Grögerovej a výtvarníčky Adrieny Šimotovej.

Víťazkou prozaickej kategórie sa stala Anna Bolavá s knihou Do tmy, Literu za poéziu získal Ladislav Zedník za zbierku Město jeden kámen, cenu čitateľov získala herečka Aňa Geislerová za denníkové zápisky s názvom P.S., objavom roka sa stala publikácia Ženy na rozcestí Blanky Jedličkovej, najlepšou knihou pre deti a mládež je Vynálezárium od Robina Krála.

V kategórii literatúry faktu uspela kniha Vše pro dítě! Válečné dětství 1914 – 1918, ktorú spoločne napísali Milena Lenderová, Martina Halířová a Tomáš Jiránek, Literu za nakladateľský čin dostali Barbora Baronová a Dita Pepe za Intimitu, za najlepšiu prekladovú knihu vyhlásili Pískový vrch poľskej spisovateľky Joanny Bator, ktorú do češtiny preložila Iveta Mikešová, a blogom roka sa stal Humans of Prague od Tomáša Princa.

Prehľad víťazov a víťaziek cien Magnesia Litera 2016:
Magnesia Litera – Kniha roku: Daniela Hodrová – Točité věty
Litera za prózu: Anna Bolavá – Do tmy
Litera za poéziu: Ladislav Zedník – Město jeden kámen
Litera za knihu pre deti a mládež: Robin Král – Vynálezárium
Litera za literatúru faktu: Milena Lenderová, Martina Halířová a Tomáš Jiránek – Vše pro dítě! Válečné dětství 1914 – 1918
Litera za nakladateľský čin: Barbora Baronová a Dita Pepe – Intimita
Litera za prekladovú knihu: Joanna Bator – Pískový vrch (z poľštiny preložila Iveta Mikešová)
Litera pre objav roku: Blanka Jedličková – Ženy na rozcestí
Cena čitateľov: Aňa Geislerová – P.S.
Magnesia blog roku: Tomáš Princ – Humans of Prague
debata chyba
Viac na túto tému: #Magnesia Litera #Aňa Geislerová #Daniela Hodrová #Točité věty #Anna Bolavá #Ladislav Zedník #Robin Král