Jana Cviková: Ku konceptualizácii rodu v myslení o literatúre

Monografia vydaná v spolupráci s Ústavom svetovej literatúry SAV načrtáva v širšom kontexte feministických teórií a hnutí rôzne hľadiská využívania analytickej kategórie rodu v literárnej vede.

13.04.2016 05:00
debata

Kriticky približuje rozmanité podoby feministickej literárnej vedy ako radikálneho obratu vo výskume literatúry, pričom sa dotýka aj situácie na Slovensku a v Českej republike po roku 1989.

Jana Cviková: Ku konceptualizácii rodu v myslení Foto: Aspekt
Jana Cviková: Ku konceptualizácii rodu v myslení o literatúre Jana Cviková: Ku konceptualizácii rodu v myslení

Možnosti interdiscipli­nárneho uplatnenia kategórie rodu v literárnej historiografii kniha sonduje prostredníctvom konkrétnych analýz. „Stredobodom pozornosti je problematika analytickej kategórie rod a legitímnosť jej uplatnenia v oblasti literárnej vedy, predovšetkým v literárnej historiografii. Autorka neponúka len relevantný prehľad teórií, faktov a súvislostí, ktoré sú podstatné pre literárnu vedu, ale aj ich kritickú reflexiu,“ napísala o knihe Ingrid Puchalová z katedry germanistiky Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach.

Jana Cviková (1963) je rodová expertka, germanistka, literárna vedkyňa, prekladateľka, redaktorka, spoluzakladateľka feministického časopisu Aspekt i rovnomennej vzdelávacej a publikačnej organizácie. Je vedeckou pracovníčkou Ústavu svetovej literatúry SAV.

Aspekt

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jana Cviková #Ku konceptualizácii rodu v myslení o literatúre