Jeanette Wintersonová: Diera v čase

Chorobná žiarlivosť, príznačná pre kráľa Leonta zo Shakespearovej hry Zimná rozprávka (1611), zasadenej okrem iného aj na bájne morské pobrežie starodávnych Čiech, spôsobí aj v prerozprávaní tejto látky pre tretie tisícročie tragédiu. Na vine je chamtivosť, stres, tuposť. Projekt Shakespeare 400 (v rámci ktorého vyjde o. i. v roku 2017 román Jo Nesba na motívy Macbetha), štartuje aj na Slovensku.

08.04.2016 05:00
debata
Jeanette Wintersonová: Diera v čase
Jeanette Wintersonová: Diera v čase Jeanette Wintersonová: Diera v čase

Medzi londýnskymi mrakodrapmi aj v meste New Bohemia na juhu USA sa odohráva príbeh dievčatka Perdity, ktoré kruto pyká za nepremyslené činy svojho skutočného otca, bankára Lea. Naozaj čas všetko napraví? Shakespearov sicílsky kráľ Leont trpel chorobnou žiarlivosťou a podozrieval svoju manželku z toho, že otehotnela s jeho najlepším priateľom. Wintersonovej kniha sa odohráva v súčasnom vystresovanom svete. Preplieta sa v nej príbeh chlapčenského priateľstva s mamonom a snobizmus s výdobytkami počítačových technológií, vďaka ktorým sa i sám čas stáva hráčom.

Jeanette Wintersonová (1959), spisovateľka známa aj slovenským čitateľom, poňala boj dievčaťa o svoju dôstojnosť ako veľmi osobné podobenstvo o tom, že slepému hnevu treba čeliť predovšetkým so srdcom na dlani. Wintersonovú preslávil jej literárny debut, kniha o rebélii lesbického dievčaťa Na svete nie sú len pomaranče (1985).

V jej literárnymi cenami ovenčenom diele sú častou témou genderové polarity a sexuálna identita.

Kniha je súčasťou projektu k 400. výročiu narodenia Williama Shakespeara, v ktorom súčasní autori píšu knihy na motívy diel slávneho anglického dramatika. V anglickom origináli The Gap of Time (Vintage, 2015).

Práh

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Jeanette Wintersonová #Diera v čase #Práh