Borušovičová: V Jánošíkovi nie je všetko po lopate

"Chcela by som svojimi riadkami vedieť vytvoriť iný svet, kam by mohol čitateľ alebo divák na chvíľu uniknúť," zdôverila sa so svojou túžbou scenáristka a režisérka Eva Borušovičová.

01.10.2009 08:16 , aktualizované: 11:14
Eva Borušovičová Foto:
Scenáristka a režisérka Eva Borušovičová odpovedala online na otázky čitateľov Pravda.sk.
debata

Vo štvrtok odpovedala online na otázky čitateľov Pravda.sk a keďže jej meno sa v súčasnosti spája najmä s filmom Jánošík: pravdivá história, ku ktorému napísala scenár, nevyhla sa ani tejto téme.

Odpovede Evy Borušovičovej

„Chápem, že na prvé pozretie môžu byť veci nejasné, nie je to film, kde je všetko po lopate spôsobom: Dal som sa na zboj, frajerka si vzala iného a s mojimi schopnosťami by som ako valach umrel od nudy. Možno treba naň zájsť ešte raz alebo si prečítať scenár, vyšiel knižne,“ odpovedala jednému z čitateľov Borušovičová.

Eva Borušovičová vyštudovala na VŠMU filmovú scenáristiku a následne filmovú réžiu. Jej filmovým celeovečerným debutom bol film Modré z neba, v ktorom spojila tri generácie herečiek. Okrem Zity Kabátovej, Emílie Vášáryovej a Slávky Halčákovej si v ňom zahral aj János Bán.

Nasledovali filmy Amálka, ja sa zbláznim a Vadí nevadí. Borušovičová nakrútila aj niekoľko krátkych filmov a intenzívne sa venovala písaniu scenárov či článkov. Jej meno sa v poslednom čase skloňuje predovšetkým v súvislosti s filmom Jánošík: Pravdivá história, ktorý režírovala Agniezska Holland.

„Podľa mňa je v spracovaní Evy Borušovičovej Jánošík univerzálny hrdina. Jeho zápas – je to zápas s osudom, existenciálna dimenzia sa mi zdá pochopiteľná pre všetkých. Dúfam, že aj zahraniční diváci, ktorí nepoznajú túto legendu, môžu ten film so záujmom sledovať,“ uviedla v online rozhovore s čitateľmi Pravda.sk samotná Hollandová.

Nielen o Jánošíkovi môžete s Evou Borušovičovou diskutovať. Pýtajte sa práve teraz.

debata chyba