Václav Cílek (ed.): Tři svíce za budoucnost

Kniha zaznamenáva súčasné globálne trendy, a najmä jeden z reálnych scenárov: veľký svetový zmätok a úplný či čiastočný kolaps západnej či globálnej civilizácie.

23.04.2016 12:00
debata
Václav Cílek (ed.): Tři svíce za budoucnost
Václav Cílek (ed.): Tři svíce za budoucnost Václav Cílek (ed.): Tři svíce za budoucnost

Po chaotickom prechodnom období však nevyhnutne nastane regenerácia a v pravdepodobnom horizonte 20 až 30 rokov ďalší vzostup. Ide teda o to, ako vcelku dôstojne a veselo prežiť prechodné obdobie a netrpieť pritom príliš hladom, zimou a bezprávím.

Editor a hlavný autor Václav Cílek (1955), ktorý pôsobí ako geológ, klimatológ a publicista, prizval na spoluprácu na knihe s podtitulom Návody a nápady jak přežít konec světa mnoho renomovaných českých sociológov, filozofov, publicistov, psychológov, historikov, prírodovedcov i ďalších autorov, ktorí sa zaoberajú vyhliadkami na život v dočasnom chaose, napríklad Danu Drábovú, Jana Kellera, Jeronýma Klimeša, Erazima Koháka, ekonóma Pavla Kohouta, Stanislava Komárka, Jana Sokola, Marka Šindelku, Břetislava Turečka, Zdeňka Zbořila, výtvarníkov Vladimíra Kokoliu, Vladimíra Mertu či Mariana Pallu.

Názov Tři svíce zodpovedá trom okruhom, ktoré kniha zahrňuje: filozofii, sociológii a praktickému životu. Aby sme sa dokázali orientovať v premieňajúcom sa svete a nebrali sa príliš tragicky, potrebujeme ako základ filozofiu dejín, náboženstvo i psychológiu. Rovnako potrebné, ak nie dôležitejšie sú praktické návody: ako skladovať potraviny, čo pestovať v záhradke, ako a či vôbec skladovať benzín… (česky)

Novela Bohemica

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Václav Cílek #Tři svíce za budoucnost #Novela Bohemica #kolaps civilizácie