Anasoft litera fest nebude len o písanom slove

Oslava slovenskej literatúry. Aj tak by sa dal opísať Anasoft litera fest, ktorý sa v pondelok začína v Bratislave.

25.04.2016 12:00
30 anasot 3x Foto:
Anasoft litera fest potrvá v Bratislave oddnes do soboty 30. apríla.
debata

Desiati adepti na cenu Anasoft litera počas neho predstavia svoju tvorbu aj nominované diela. V poradí už 11. ročník festivalu, ktorý potrvá do soboty, priblíži literatúru aj rôznymi besedami, autorskými čítaniami, koncertmi, výstavou či dokonca prostredníctvom premiéry dokumentárneho fil­mu.

Festival dnes o 18. h otvorí v podzemných priestoroch Mestského divadla P. O. Hviezdoslava autorské čítanie oceňovanej švajčiarsko-slovenskej spisovateľky Ireny Brežnej z knihy Nevďačná cudzinka. Spisovateľka v nej opisuje svoje skúsenosti so Švajčiarskom, kam ako 18-ročná emigrovala v roku 1968. Kniha vzbudila rozruch hlavne kritikou novej domovskej krajiny. "Chcela som povedať, že cudzinec nemusí do konca života žiť pod diktátom vďačnosti. Tam, kde žijem a som doma, si môžem aj zareptať. Neprijímam rolu doživotného hosťa, chcem participovať na spoločnosti, a to obsahuje aj konštruktívnu kritiku,“ povedala pre Pravdu ešte v roku 2012, keď titul vyšiel v nemčine. Nielen o knihe Nevďačná cudzinka, ale aj o jej spoločenskom presahu sa bude s autorkou knihy, ale aj s predkladateľkou Janou Cvikovou rozprávať moderátor Michal Havran.

Vymizla ilustrácia?

Literárny festival si okrem obsahu posvieti aj na formu spracovania kníh. Výstava Knižná ilustrácia v slovenskej beletrii mapuje ilustrácie v tvorbe pre dospelých od roku 1989. Vernisáž výstavy sa uskutoční dnes o 20. h takisto v podzemí Mestského divadla. Jej súčasťou bude aj diskusia, ktorej aktéri si položia základnú otázku: Ako je na tom ilustrácia v slovenskej beletrii dnes? Koordinátorka festivalu Jana Ondiková prezradila, že si najskôr nebola istá, či bude ilustrácií dostatok: "Keď sme o tom uvažovali v širšom kontexte, zistili sme, že ilustrátori robia často zaujímavé veci, ale hlavne pre prekladané knihy – viac-menej kultové diela, ktoré si vyžadujú nové spracovania. Nás zaujímali skôr knihy slovenských vydavateľstiev, ktoré spolupracujú s ilustrátormi už od prvého vydania.“

Asociácia ilustrátorov (ASIL), ktorá výstavu zastrešila, nakoniec našla viacero vhodných kandidátov. "Pri výbere ilustrátorov na výstavu sme prechádzali databázu viac ako 1¤700 ilustrovaných kníh, z ktorých sme vyberali len tie najkvalitnejšie,“ priblížil kurátor výstavy Peter Gála z ASIL-u. "Užší výber, približne 100 kníh, sme následne kus po kuse precízne prezerali, aby sme napokon vybrali finálnu dvadsiatku toho najlepšieho, čo sa na Slovensku po roku 1989 vydalo,“ do­dal.

Návštevníci si tak budú môcť prezrieť ilustrácie od Jozefa Giertliho alias Danglára, Daniely Olejníkovej, Daniela Pastirčáka, Tomáša Lepocha a mnohých iných. Výstava bude prístupná až do 9. mája.

Z románu celovečerný film

Rôznorodý program festivalu doplní aj dokumentárny film Denník plavby Moniky Kompaníkovej, ktorý bude mať premiéru 28. apríla v Café Berlinka. Režisérka Iveta Grófova strávila s víťazkou ceny Anasoft litera z roku 2011 niekoľko intenzívnych dní v rámci festivalu Mesiac autorského čítania. Práve vtedy prišla s nápadom, že román Moniky Kompaníkovej Piata loď pretaví do rovnomenného celovečerného hraného filmu, na ktorom v súčasnosti pracujú.

Balla, Jana Beňová, Irena Brežná, Dušan Dušek, Zuska Kepplová, Rút Lichnerová, Peter Macsovszky, Jaro Rihák, Vanda Rozenbergová, Peter Šulej, to sú mená spisovateľov, ktorí zabojujú o prestížnu cenu Anasoft litera 2016. O jej víťazovi sa rozhodne na jeseň.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Anasoft litera