Peter Krištúfek: Telá

Počas celého života sa musíme vyrovnávať so svojím telom. Ponúka nám veľa možností, ale aj obmedzení.

02.05.2016 05:00
debata

Ovplyvňuje naše rozhodnutia, pocity a vnímanie sveta. Román je o telách a telesnosti v rozličných podobách, rozdelených do piatich T: Ticho, Teplo, Tekutiny, Tíšenie bolesti a Transport. V dnešnej Bratislave sa v ňom prelínajú životné príbehy štyroch postáv – režiséra Viktora, jeho sestry Barbary, filmovej kostymérky Lucie a jej brata Filipa.

Peter Krištúfek: Telá

Rozprávanie občas pripomína ambientnú hudbu a občas film plný rýchlych záberov. Cieľom bolo vyjadriť telesnosť v rozličných podobách a v situáciách bežného života, ako je napríklad zamilovanosť, cestovanie, sex alebo dokonca starnutie a umieranie, no telesnosť slúži len ako základ pre vnímanie netelesných súvislostí života.

Spisovateľ Peter Krištúfek (1973) vyštudoval filmovú a televíznu réžiu na VŠMU a okrem literárnej tvorby je autorom viacerých dokumentárnych i hraných krátkych filmov. Pracoval tiež ako rozhlasový moderátor a autor relácií o umení a literatúre. Jeho najnovšia kniha vychádza v grafickej úprave Pala Bálika, jedného z najlepších slovenských grafických dizajnérov a typografov, ktorý spolupracoval s Krištúfkom i na jeho románe Atlas zabúdania.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #peter krištúfek #telá