Pico Iyer - Umenie ticha. Objavil ho aj Leonard Cohen

„V dobe rýchlosti som si uvedomil, že nič nemôže byť lepšie než spomaliť,“ píše Pico Iyer. „V dobre ruchu nemôže byť nič drahšie ako pozornosť. A v dobe neustáleho pohybu nie je nič naliehavejšie než potreba sedieť v tichu.“

05.05.2016 07:00
debata
Pico Iyer - Umenie ticha Foto: NOXI
Pico Iyer - Umenie ticha Pico Iyer - Umenie ticha

Umenie ticha je nečakané priznanie uznávaného novinára. Pokoj podľa neho môže byť jedinečným dobrodružstvom. V určitom bode všetky horizontálne cesty celého sveta prestanú dávať zmysel a vy už nebudete túžiť ísť hlbšie, zažívať výzvy a nečakané okamihy, pretože pohyb je najdôležitejší v pokoji.

Vo vydavateľstve Noxi tak vyšla druhá kniha zo série celosvetovo úspešných TED kníh s názvom Umenie ticha. Všetci žijeme hektické životy, v ktorých často nemáme čas sami na seba, a pre nás všetkých je táto kniha určená. Je to návod, ako si užiť ticho a pokoj viac ako luxusnú dovolenku.

TED Knihy: malé knihy, veľké myšlienky.

Prečítajte si nečakané vyznanie uznávaného novinára a cestovateľa o tom, že ticho môže byť jedinečným dobrodružstvom. Pico Iyer sa v knihe Umenie ticha venuje svojej radosti z pokoja a ticha, na ktorú ho upozornil Leonard Cohen.

…a tak som sa rozhodol opustiť svoj vysnívaný život a stráviť rok v malej jednolôžkovej izbe v bočných uličkách starobylej japonskej metropoly Kjóto.

Prišiel som sem preto, aby som mohol písať o tichu blízkom môjmu hostiteľovi, o anonymnom živote v horách, ale na okamih som úplne prestal vnímať, kde som. Akosi som nemohol uveriť, že tento pán vo vlnenej čiapke, s okuliarmi lemovanými drôtmi vyzerajúci ako rabín je naozaj spevák a básnik, ktorý sa pred tridsiatimi rokmi preslávil ako medzinárodný idol, večný cestovateľ a sveták v Armaniho oblekoch.

Leonard Cohen. Foto: SITA
Leonard Cohen, Bratislava Leonard Cohen.

Leonard Cohen prišiel do tejto starobylej pevnôstky, aby tu tvoril život – umenie, aby ho tvoril z ticha. Pracoval na svojom vlastnom zjednodušovaní tak intenzívne ako na veršoch jednej zo svojich piesní, ktorú vybrusoval k dokonalosti vyše desať rokov. V tom týždni, keď som ho navštívil, strávil sedem dní a nocí v prázdnej meditačnej hale. Nehybne sedel. Jeho kláštorné meno – Jikan – vystihovalo ticho medzi dvoma myšlienkami…

Ponorte sa do ticha a nájdite nový vzťah k svetu tak, že sa od neho odstrihnete.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Noxi #Pico Iyer #Umenie ticha