Kongres spisovateľov dostane o desaťtisíc eur menej

Výsledkom mimoriadnej schôdze Rady Fondu na podporu umenia, ktorá sa venovala jednému z podporených projektov Spolku slovenských spisovateľov, konkrétne Kongresu slovenských spisovateľov, je zníženie výšky dotácie.

18.05.2016 19:02
debata (1)

Rozhodol o tom riaditeľ fondu Jozef Kovalčik. Podľa jeho slov tu bolo podozrenie na neefektívne použitie finančných prostriedkov, nespochybňuje však, že odborná komisia rozhodla v súlade so zákonom. „Pokiaľ išlo o výšku dotácie, mal som pochybnosti, preto som zvolal mimoriadne zasadnutie rady. Rada sa ňou zaoberala veľmi podrobne a odporučila mi, aby som čiastku znížil z 25-tisíc na 15-tisíc eur, a to odporúčanie som akceptoval,“ dodal riaditeľ.

Na základe hodnotenia odbornej komisie rozhodol fond 6. mája o pridelení dotácií v oblasti literatúry, konkrétne v podprograme Prehliadky, festivaly a súťaže. Spomedzi všetkých žiadostí pridelili členovia odbornej komisie najväčšiu dotáciu Spolku slovenských spisovateľov (SSS). Suma 39 500 eur sa mala rozdeliť medzi päť projektov. Štyria z piatich členov komisie, ktorí za projekty hlasovali, sú zároveň aj členmi SSS. Právne však o pochybenie nejde, navyše traja z piatich členov komisie sa do nej spomedzi navrhnutých odborníkov žrebujú.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Fond na podporu umenia #Spolok slovenských spisovateľov #kongres spisovateľov #zníženie dotácie