Jelena Čižovová: Čas žen

Oceňovaný román ruskej prozaičky. V jednom z typických leningradských komunálnych bytov spoločne žijú tri osamelé stareny.

28.05.2016 05:00
debata

Glikeria je dcérou bývalých nevoľníkov, Ariadna pochádza z bohatej rodiny a hovorí po francúzsky a Jevdokia je nevzdelaná a zatrpknutá. Ich život sa zmení vo chvíli, keď je do uvoľnenej miestnosti v ich byte pridelená slobodná matka, robotníčka Antonina so šesťročnou dcérou.

Jelena Čižovová: Čas žen

Ženy sa dievčatka ujmú a stávajú sa jej adoptívnymi babičkami. Potajomky jej vštepujú znalosti o dejinách svojej krajiny, tak ako ich samy zažili: revolúcia, prvé dni Sovietskeho zväzu, blokáda a hladomor za druhej svetovej vojny… Dievčatko reaguje kreslením obrázkov, pretože je nemé. Keby na to prišli úrady, poslali by ho do ústavu. Keď Antonina ťažko ochorie, babičkám hrozí, že milované dievčatko stratia – musia jej preto nájsť nevlastného otca skôr, než bude neskoro.

Ruská prozaička a esejistka Jelena Čižovová (1957) získala za knižku ruskú literárnu cenu Ruský Booker. „Jednou zo základných otázok, ktoré si kniha kladie, je, ako vzdorovať útlaku v akejkoľvek podobe a pritom si zachovať ľudskosť,“ napísal literárny časopis Los Angeles Review.

V origináli Vremja ženščin (ACT 2009). Preložila Adéla Koutná (česky).

Host

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jelena Čižovová #Čas žen