Najúspešnejší nemecký detský autor Fabian Lenk bude tri dni na Slovensku

Najúspešnejší nemecký autor literatúry pre deti a mládež Fabian Lenk zavíta na Slovensko.

24.05.2016 07:00
debata

„Bývalý novinár doposiaľ napísal 150 kníh, ktoré preložili do trinástich jazykov a predalo sa z nich viac ako tri milióny výtlačkov. Po 25 rokoch práce reportéra sa s novinárčinou rozlúčil. Od roku 2012 sa profesionálne venuje písaniu, začínal s kriminálnymi románmi pre dospelých,“ priblížil Goetheho inštitút autora, s ktorým sa záujemcovia môžu stretnúť v hlavnom meste v utorok a stredu.

V spolupráci Goetheho inštitútu Bratislava a vydavateľstva Verbarium vystúpi Lenk v utorok 24. mája o 14. h v kníhkupectve Martinus na Obchodnej ulici a v stredu 25. mája v Goetheho inštitúte predstaví svoje knihy žiakom z dvoch bratislavských škôl a stretne sa s novinármi, informovala agentúru SITA Linda Fintorová z tlačového a PR oddelenia Goetheho inštitútu. Lenk po Bratislave zavíta do škôl v Nitrianskom Pravne a Novej Bani.

Fabian Lenk má rád kontakt s čitateľmi a ročne absolvuje vyše 200 čítačiek. Slovensko navštívil už niekoľko ráz, tentokrát absolvuje trojdňové turné a po Bratislave navštívi školy v Nitrianskom Pravne a Novej Bani, ktoré spolupracujú s Goetheho inštitútom v projekte PASCH. Ide o iniciatívu Školy: partneri budúcnosti (Schulen: Partner der Zukunft), ktorá vytvára sieť medzi viac ako 1 700 školami vo vyše 100 krajinách po celom svete s väzbami na Nemecko. Z nich o vyše 550 sa stará Goetheho inštitút.

„Účasť v tomto projekte ponúka našim žiakom možnosť absolvovať jazykové pobyty v Nemecku, získať jazykové certifikáty, absolvovať divadelné, hudobné, výtvarné workshopy, tvoriť príspevky do online-časopisu, navštíviť divadelné predstavenia a výstavy, zapájať sa do zaujímavých súťaží a projektov,“ píše okrem iného o projekte jedna zo zapojených škôl na Slovensku, Gymnázium Františka Švantnera v Novej Bani, ktoré je súčasťou projektu od roku 2008. Iniciatívu “Školy: partneri budúcnosti” (PASCH) spustilo nemecké ministerstvo zahraničných vecí vo februári 2008. Na Slovensku je do nej zapojených vyše 30 škôl, ich zoznam možno nájsť na: http://www.pasch-net.de/…/deindex.htm.

Najpopulárnejšia séria Lenkových kníh sleduje príbehy troch detských detektívov, cestovateľoch v čase. Spoločne lúštia kriminálne príbehy, ktoré ich prenesú do inej doby, napríklad do antiky či do Louvru za vlády kráľa Ľudovíta Slnko. Len v nemecky hovoriacich krajinách sa z nej predalo 700-tisíc výtlačkov a úspešné sú aj v Španielsku, Francúzsku a Maďarsku. Na Slovensku doposiaľ vyšlo sedem dielov tejto série, pripomenul v tlačovej správe k návšteve spisovateľa Goetheho inštitút.

„Tvorba Fabiana Lenka (1963) má aj ďalší, veľmi zaujímavý rozmer. Mimoriadne pútavo a autenticky približuje deťom každodenný život a reálie jednotlivých historických období. Práve v letnom období dovoleniek môže deťom priblížiť históriu krajiny, v ktorej trávia dovolenku. Lenk sám je inšpiratívny a charizmatický človek. Vďaka novinárskemu zázemiu pracuje so železnou disciplínou a podľa presne stanoveného časového plánu. Obdobie, ktoré opisuje, však preštuduje do najmenších detailov a jeho knihy majú nesporné umelecké kvality. Fabian Lenk svoje skúsenosti s písaním o histórii dáva ďalej. Pracuje i ako poradca pre tvorbu učebníc dejepisu,“ dodáva sa v tlačovej správe.

Goetheho inštitút sa venuje výučbe nemeckého jazyka, no ponúka aj množstvo kultúrnych programov. Jeho návštevníci môžu využívať služby knižnice, kaviarne a od polovice apríla ponúka v svojom bratislavskom sídle na Panenskej ulici 33 aj vôbec prvú knižnicu vecí na Slovensku. V knižnici vecí nazvanej „AjnFach“ si možno okrem nemeckých kníh, filmov a spoločenských hier požičať 50 užitočných predmetov, nástrojov.

debata chyba
Viac na túto tému: #turné #detská literatúra #Goetheho inštitút #Fabian Lenk