Bohunka Koklesová: V tieni Tretej ríše

Reedícia publikácie s podtitulom Oficiálne fotografie Slovenského štátu po viac ako šiestich rokoch od prvého vydania nestratila na aktuálnosti, práve naopak.

30.05.2016 05:00
debata

Fotografie z éry Slovenského štátu predstavujú nielen mnohé oficiálne podujatia, ale rozkrývajú aj mechanizmy prenikania ideológie, nacionalizmu a vojnových represií do spoločnosti.

Bohunka Koklesová: V tieni Tretej ríše

Kniha je zostavená tak, aby čitateľovi vizuálne sprostredkovala jednotlivé etapy vývoja Slovenského štátu. Výber 450 fotografií pochádza z archívu vtedajšej Slovenskej tlačovej kancelárie, dnes sú súčasťou Slovenského národného archívu. Autorka sa sústredila na sformulovanie vzťahu medzi fotografiou a históriou, definuje pojem oficiálna fotografia, tlač, propaganda, cenzúra, interpretuje jednotlivé fotografické reportáže. Mnohé historické udalosti tak zobrazuje v inom, novom svetle. Prvé vydanie publikácie sprevádzalo výstavu v rámci Mesiaca fotografie v roku 2010, ktorá sa stretla so širokým ohlasom. Na obálke knihy je už notoricky známa snímka z osláv 2. celoštátneho nástupu Hlinkovej mládeže v Bratislave v roku 1943.

Bohunka Koklesová (1972) je historičkou umenia, pôsobí na VŠVU a špecializuje sa na teóriu fotografie a vzťah umenia a politiky.

Slovart / VŠVU

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bohunka Koklesová #V tieni Tretej ríše