Andrea Coddington uviedla do života Židovku spolu s jej hlavnou hrdinkou

Andrea Coddington, Slovenka žijúca v New Yorku, prišla svoju knižnú novinku Židovka uviesť do života do Bratislavy. A nechýbala ani hlavná hrdinka románu.

02.11.2010 10:36
Andrea Coddington Foto:
Andrea Coddington pokrstila svoju druhú knihu.
debata

„Neverím, že v živote sa niečo deje len tak, náhodne,“ povedala spisovateľka Andrea Coddington po krste svojej knižnej novinky Židovka. „Rozhodne verím na osud.“

Hrou osudu bolo pre Andreu, Slovenku žijúcu v New Yorku, aj stretnutie so Silviou Fisher. „Stretli sme sa v Piešťanoch a keď sme sa jedna o druhej dozvedeli, že žijeme v New Yorku, začali sme sa rozprávať,“ opisuje stretnutie s hrdinkou svojej knihy Židovka Andrea Coddington. Z dvoch žien sa stali priateľky. Keď si Andrea vypočula životný príbeh Sofie Fisher, rozhodla sa ho knižne spracovať. Počas roka tak vznikala kniha o osude jednej ženy. „Kniha je nielen o veľkých emóciách, skutočnom živote, ale je to aj literatúra faktu. Z cestičiek, na ktoré som sa pri písaní knihy na začiatku vydala, sa stali rozvetvené diaľnice. Čím viac som sa o židovskej kultúre dozvedala, tým menej som vedela,“ povedala spisovateľka.

Krst knihy Židovka - Valéria Malíková, Silvia... Foto: Ikar
Valéria Malíková, Silvia Fisher, Elena Vacvalová, Andrea Coddington Krst knihy Židovka - Valéria Malíková, Silvia Fisher, Elena Vacvalová, Andrea Coddington.

Románová Sofia Maniševič, čiže skutočná Silvia Fisher, je dcérou Židovky odvlečenej nacistami do Osvienčimu počas druhej svetovej vojny. Detstvo a mladosť prežila v Československu, no neskôr sa rozhodla pre útek. Chcela byť slobodnou Židovkou a dúfala, že vo vysnívanej Amerike stretne aj osudovú lásku. „Niektoré jej slová, niektoré vety z jej pera sú v tej knihe ako klenoty,“ vyjadrila sa Silvia Fisher o Andrey. Medzi prvými sa kniha dostala do rúk aj Elene Vacvalovej, ktorá ju krstila. „Táto knižka je napísaná takým nevtieravým, pravdivým a ľudským štýlom, že vás naozaj obohatí a prinesie vám skutočnú radosť z čítania,“ povedala.

Radosť z druhej knihy si chce Andrea Coddington vychutnať. Aj preto sa do písania ďalšieho románu zatiaľ nepúšťa a venuje sa svojej práci v New Yorku. „Pracujem pre agentúru, ktorá zabezpečuje moderátorov na rôzne spoločenské akcie. Spolupracujem aj s množstvom Slovákov, takže v kontakte s domovom som neustále,“ prezrádza.

Spisovateľka je matkou dvoch detí, o ktoré sa stará po tragickej smrti manžela sama. „Aj hrdinka mojej knihy mi veľa razy povedala, že v živote sa nič nedeje len tak. A ja sa k tomu prikláňam,“ vyjadrila sa autorka. Napriek nepriazni osudu, ktorý ju pripravil o manžela, stále naň verí. „Manžel mi zomrel, ale ostalo mi po ňom to najkrajšie, čo mi mohol v živote dať, dve krásne deti. Aj Sofia mi veľa razy povedala, že ľudia občas musia odísť, aby otvorili cestu niekomu ďalšiemu.“

debata chyba