Jean-Michel Guenassia: Klub nenapraviteľných optimistov

V časoch alžírskej vojny a rokenrolu sa dvanásťročný Michel Marini dostáva do sveta dospelých. V bistre Balto ho viac než stolný futbal priťahuje zadná miestnosť, kde sa stretáva tajomný Klub nenapraviteľných optimistov – emigrantov z východnej Európy, ktorí opustili svoje domovy, rodiny aj staré ideály.

16.06.2016 05:00
debata
Jean-Michel Guenassia: Klub nenapraviteľných...
Jean-Michel Guenassia: Klub nenapraviteľných optimistov Jean-Michel Guenassia: Klub nenapraviteľných optimistov

Počúva rozprávania o ich ľúbostnom živote, manželkách, deťoch, ambíciách a exile za železnou oponou. Ich dramatické príbehy sa v nasledujúcich rokoch prelínajú s podobne dramatickými udalosťami v Michelovej rodine. Lásky a drámy k nemu už neprichádzajú iba zo vzdialeného sveta, ale znenazdajky sa objavujú aj v jeho živote.

Francúzsky spisovateľ Jean-Michel Guenassia (1950) pracoval ako advokát a neskôr písal scenáre k televíznym seriálom. Román je jeho prvotinou a stretol sa s nadšeným prijatím nielen vo Francúzsku, kde získal Prix Goncourt des Lycéens, ale aj vo viacerých európskych krajinách. Vo francúzskom origináli Le Club des incorrigibles optimistes (Albin Michel, 2009), preložila Aňa Ostrihoňová.

Premedia

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Premedia #Jean-Michel Guenassia #Klub nenapraviteľných optimistov