Lewis Carroll: Alica v krajine zázrakov

Nové vydanie klasickej anglickej rozprávky o Alici v krajine zázrakov a za zrkadlom.

23.06.2016 05:00
debata (1)

Prvé vydanie z roku 1981 ilustroval Dušan Kállay, ktorý za svoje kresby získal Grand Prix BIB 1983 a o sedem rokov neskôr „ilustrátorského Oscara“ – medzinárodnú Cenu Hansa Christiana Andersena.

Lewis Carroll: Alica v krajine zázrakov... Foto: Slovart
Lewis Carroll: Alica v krajine zázrakov Lewis Carroll: Alica v krajine zázrakov (Edícia: Slovart 25)

Príbehy o Alici v krajine zázrakov a za zrkadlom napísal a vydal anglický matematik a logik, profesor  na univerzite v Oxforde Lewis Carroll (1832–1898), údajne pre dievčatko Alicu Liddellovú. Dielu sa dostalo vedeckej interpretácie a bolo označené za výnimočné. Hlavná postava, neustále ohromená Alica, v reakciách na imaginatívny svet plný obdivuhodností rýchlo prechádza v strnulé, inokedy zas tvrdohlavé dievča s ráznym riešením fantazijných zápletiek, spôsobených neobyčajnými obyvateľmi ríše. Carrollov um logicky prepojiť absurdum sveta v celej šírke a predstieraná prirodzenosť aj znalosť detského správania zaručili dielu svetové uznanie.

Dielo sa dočkalo pokračovania: Za zrkadlom a čo tam Alica našla (tiež známe ako Za zrkadlom a s čím sa tam Alica stretla, v origináli Through the Looking Glass and What Alice Found There, 1872).

V anglickom origináli Alice's Adventures in Wonderland (prvé vydanie 1865). Preložili Juraj Vojtek a Viera Vojtková. Počas výstavy k 150. výročiu vydania Alice v krajine zázrakov vlani na jeseň získalo to slovenské hlavnú cenu Grolier Clubu ako najkrajšie vydanie spomedzi všetkých na svete.

Slovart

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Alica v krajine zázrakov #Lewis Carroll