Naděžda Tolokonnikovová: Jak udělat revoluci

Burcujúce a šokujúce spomienky členky skupiny Pussy Riot, inak tiež študentky filozofie, konceptuálnej umelkyne a aktivistky v Rusku.

26.06.2016 05:00
debata (11)

Dostala niekoľko medzinárodných cien, ale najprv bola odsúdená spolu s Mariou Aľochinovou na dva roky väzenia za gerilové vystúpenie skupiny s „punkovou modlitbou“ v moskovskom Chráme Krista Spasiteľa – za „chuligánstvo motivované náboženskou nenávisťou“.

Naděžda Tolokonnikovová: Jak udělat revoluci

„Hľadali sme skutočnú úprimnosť a prostotu a našli ich v punkových vystúpeniach. Vášnivosť, otvorenosť a naivita sú nad pokrytectvo, klam a predstieranú mravopočestnosť, maskujúcu zločiny. Najvyšší štátni hodnostári stoja v chráme s náležitým výrazom v tvári, lenže to je klam, hrešia oveľa viac ako my,“ povedala Nadežda Tolkonnikovová (1989) vo svojej záverečnej reči pred súdom s Pussy Riot 8. augusta 2012, ktorú s možno prečítať v knihe s podtitulom Zápisky z trestaneckej kolónie, publikovanej v Berlíne.

Ruská feministická punkrocková protestná skupina Pussy Riot bola založená v októbri 2011 a funguje s variabilným počtom členiek. Usporadúva neohlásené provokatívne vystúpenia na neobvyklých miestach, zaoberá sa problémom nerovnoprávnosti pohlaví, poukazuje na nespokojnosť s ruskou vládou a kritizuje rôzne druhy diskriminácie, hlavným objektom jej kritiky a verbálnych útokov je prezident Vladimir Putin. Tolokonnikovová a Aľochinová boli z väzenia prepustené na amnestiu v decembri 2013. Vyšlo ako nemecký preklad ruského textu Rukovodstvo po revoľuciji (Anleitung fur eine Revolution, Hanser Berlin, 2016). (česky)

Práh

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Naděžda Tolokonnikovová #Jak udělat revoluci