Jozef Karika: V násilí je čosi, čo priťahuje aj desí

Zaujíma ma násilie ako fenomén, lebo je veľmi prítomné aj v našej spoločnosti. Je v ňom čosi, čo priťahuje aj desí, povedal v online rozhovore Jozef Karika, autor románov V tieni mafie I a II.

10.02.2011 06:00 , aktualizované: 11:07
Jozef Karika Foto:
Spisovateľ Jozef Karika.
debata

Čitatelia sa najviac pýtali na inšpiráciu a do akej miery sú Karikove mafiánske knihy a postavy v nich fikciou a do akej realitou. „Pri každej postave je to iné. Niektoré sú inšpirované len jednou – dvoma skutočnými osobami (napr. Štarch, Vojtech), iné vzniknú zložením povedzme 10 reálnych postáv + fantázie a ďalšie sú celkom vymyslené. A že je to príliš brutálne? Aj tak sú tie opisy oproti úplnej realite o čosi zmäkčené. Nepáči sa mi fascinácia mafiou. Preto som chcel ukázať, čo to v skutočnosti naozaj znamená.“

Prečítajte si odpovede Jozefa Kariku na vaše otázky

Na jeseň 2011 vyjde v Ikare aj voľné pokračovanie románov V tieni mafie a V tieni mafie 2 – Čas dravcov, politický triler Nepriateľ štátu. Mám mať strhujúce tempo, nečakané zvraty a šokujúce rozuzlenie.

Jozef Karika

pracoval ako redaktor v televízii. Zameriaval sa najmä na politické a investigatívne reportáže. Je držiteľom Ceny Literárneho fondu za publicistiku a niekoľkých ďalších novinárskych i literárnych ocenení. Na Slovensku a v Čechách mu vyšli knihy Zóny tieňa (2005), Mágia peňazí (2007), Kurz praktickej mágie pre začiatočníkov (2007), KPMPZ (2007) a Brány meonu (2009). V USA mu vyšla kniha esejí Liber 767.

Prečítajte si ukážky z románov V tieni mafie a V tieni mafie – Čas dravcov.

debata chyba