Milan Kundera: Život je jinde

Román o mladom básnikovi, ktorý po roku 1948 prepadne komunistickej ideológii. Témou knižky je, ako napísal sám autor, lyrizmus v službách teroru.

28.06.2016 05:00
debata
Milan Kundera: Život je jinde Foto: Atlantis
Milan Kundera Život je jinde Milan Kundera: Život je jinde

Knižka bola dokončená v roku 1969, ale za normalizácie nemohla vyjsť, a sám autor emigroval. Vyšla najprv vo francúzštine, neskôr i v češtine v exile, teraz vychádza po prvý raz oficiálne v samotnom Česku.

„Témou mojich románov nie je kritika spoločnosti. Život je jinde je situovaný do roku 1948, do doby zošalevšieho stalinizmu. Ale mojou ambíciou nebolo kritizovať režim! Kritizovať ho v roku 1969, keď som román dopisoval, by bolo nosením dreva do lesa. Téma románu je existenciálna: je to téma lyrizmu. Revolučný lyrizmus komunistického teroru ma zaujímal, pretože vrhal netušené demaskujúce svetlo na odveký lyrický sklon človeka,“ napísal svetový románopisec a esejista Milan Kundera (1929), pôvodne český autor dnes žijúci v Paríži a píšuci po francúzsky, o tejto svojej knižke v roku 1992.

Kniha prekonala zložitú cestu k čitateľovi – za prvé, francúzske, vydanie pod názvom La vie est ailleurs v roku 1973 získala literárnu cenu Prix Médicis. Po česky vyšla po prvý raz v nakladateľstve Josefa Škvoreckého Sixty-Eight Publishers v Toronte desať rokov po svojom vzniku. Odvtedy sa román „dial stále inde, ďaleko od svojej krajiny,“ napísal Kundera v novom doslove k súčasnému vydaniu brnianskeho vydavateľstva Atlantis. „Mám o to väčšiu radosť, že tentoraz vychádza nielen v Čechách, ale dokonca v meste, kde som sa ja sám kedysi dávno narodil.“

Atlantis

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Milan Kundera #Život je jinde #Atlantis