Peter Šoltés, László Vörös, kol.: Korupcia

Kolektívna monografia sa sústreďuje na doteraz nie príliš často bádateľsky mapovaný jav – korupciu v uhorskej a slovenskej štátnej správe, parlamentných a župných voľbách a celkovo vo verejnom priestore. Mapuje modely a premeny korupčného správania s dôrazom na ich sociálnu a kultúrnu podmienenosť.

29.06.2016 05:00
debata
Peter Šoltés, László Vörös, kol.: Korupcia
Peter Šoltés, László Vörös, kol. Korupcia Peter Šoltés, László Vörös, kol.: Korupcia

Ako ukazujú sondy do problému v časovom rozmedzí 18. – 21. storočia, bola uhorská a neskôr i (česko)slovenská štátna správa klientelizmom a nepotizmom do značnej miery definovaná. Jednotlivé kapitoly sú vystavané prevažne na pôvodnom výskume.

Zo sveta rodiacej sa uhorskej stoličnej správy počas 18. storočia sa cez vyobrazenú motiváciu, mobilizáciu a manipuláciu voličov a starostlivo načasované a cielené zalitavské korupčné kauzy obdobia dualizmu dostávame do 20. storočia. Zrod novej štátnej formy po Veľkej vojne priniesol zmenu podôb korupčného konania, obmenili sa i klientelistické siete. Dochádza k masívnym posunom v majetkových vzťahoch: pozemková reforma, nostrifikácia podnikov, sanácia bánk – a na všetkom sa priživuje „náš človek“…

Autori resp. zostavovatelia pôsobia v Historickom ústave SAV. Peter Šoltés sa venuje výskumu nábožensky a etnicky zmiešaných pohraničných oblastí Slovenska a migrácii obyvateľov v 18. a 19. storočí. László Vörös sa zaoberá teóriou dejín, nacionalizmom v dejepisectve a dejinami nacionalizmu v stredoeurópskom priestore v období druhej polovice 19. a začiatkom 20. storočia.

Veda

debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #knižná novinka #veda #Peter Šoltés #László Vörös