Zora Rusinová: Súdružka moja vlasť

Cieľom publikácie s podtitulom Vizuálna kultúra obdobia stalinizmu je priblížiť vizuálne obrazy, ktoré v bývalom Československu v rokoch stalinizmu cirkulovali vo verejnom priestore.

06.07.2016 05:00
debata (3)

Jej predmetom je teda vizuálna kultúra etapy dvojtvárneho režimu na jednej strane hlásajúceho mier a priateľstvo medzi národmi a na druhej strane tvrdo prenasledujúceho všetkých, ktorí sa ocitli na inej ako oficiálnej názorovej platforme.

Zora Rusinová: Súdružka moja vlasť

Hoci dnes sa nám päťdesiate roky späté s komunistickým režimom javia až monolitne jednoliate, pod kepienkom zjednocujúcej ideológie skrývajú určité zvrásnenia, vnútornú dynamiku a zvraty. Smerovanie k „novej spoločnosti“ a „k lepšej budúcnosti“ pozostávalo v tomto desaťročí z niekoľkých, nie vždy jasne čitateľných vrstiev, ktoré sa navzájom prekrývajú ako kryhy, bez možnosti vysledovať celostné okraje.

Zora Rusinová (1950) je historička a teoretička výtvarného umenia. Venuje sa problematike moderného a súčasného umenia. Pôsobí na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, kde prednáša vizuálne kultúrne štúdiá, a na Trnavskej univerzite v Trnave, kde učí dejiny moderného a súčasného umenia.

FiF TU / Towarzystwo Słowaków w Polsce

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Zora Rusinová: Súdružka moja vlasť