Svetlana Alexijevič: Časy zo second-handu / Koniec červeného človeka

Koniec sovietskeho impéria z prvej ruky – očami držiteľky Nobelovej ceny za literatúru.

07.07.2016 05:00
debata

Na trpezlivo zbieraných ľudských osudoch ukazuje, ako sa veľké dejiny dotýkajú tých najobyčajnejších ľudí. Mozaika stoviek rôznych hlasov znie v jednom mohutnom akorde, ale napriek tomu nezaniká ani individualita konkrétneho človeka. Čo sa stane s človekom, keď padne impérium?

A čo sa stane so všetkou tou vierou, ktorú v sebe mali milióny? Vyparí sa? A dá sa vôbec zo dňa na deň začať veriť niečomu inému? Časy zo second-handu začínajú v gorbačovovskej ére a končia pri Lukašenkových manévroch v bieloruskom Minsku – je to teda tá najčerstvejšia história, ktorú bývalé sovietske impérium ponúka.

Svetlana Alexijevič: Časy zo second-handu / Koniec červeného človeka

Bieloruská spisovateľka a reportérka Svetlana Alexijevič (1948) zavŕšila týmto dielom sériu kníh o osudoch a dejinách ruskej duše. Súčasťou knihy je aj rozsiahly osobný rozhovor Natalije Irgunovovej, v ktorom Svetlana Alexijevič prezradí mnohé o svojej dlhoročnej intenzívnej práci, za ktorú ju v roku 2015 ocenila Švédska kráľovská akadémia Nobelovou cenou. „Alexijevič vytvorila dokumentárny román s krásnym a jasným jazykom. Čitateľa berie na osobitú púť časom, meniacu sa na pekelnú cestu do všadeprítomnej hrôzy,“ napísal o knižke nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Svetlana Alexijevič: Časy zo second-handu / Koniec červeného človeka. V ruskom origináli Vremija sekond chend (Vremija 2013). Preložila Kristína Karabová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Svetlana Alexijevič #Časy zo second-handu #Koniec červeného človeka