Vyjde knižné spracovanie scenára hry o Harrym Potterovi

Na pulty slovenských kníhkupectiev sa v decembri dostane knižné spracovanie oboch častí scenára pripravovanej divadelnej hry Harry Potter And The Cursed Child (v preklade Harry Potter a prekliate dieťa).

10.07.2016 05:00
Vo film Harry Potter a Dary smrti, Alan Rickman Foto:
Film Harry Potter a Dary smrti.
debata

Autorom hry je scenárista Jack Thorne, ktorý ju napísal v spolupráci s J. K. Rowling a Johnom Tiffanym, pričom tretí menovaný sa postará aj o réžiu.

Dlho očakávaná dvojdielna hra je pokračovaním pôvodného príbehu. Novinka sa odohráva 19 rokov po udalostiach z poslednej knihy Harry Potter a Dary smrti a jej centrálnou postavou je Harryho syn Albus Severus, ktorého stvárňuje Sam Clemmett. Harry Potter v podaní Jamieho Parkera vystupuje v hre ako prepracovaný zamestnanec Ministerstva mágie, ktorý bojuje s minulosťou, pričom melancholického Albusa Severusa zas ťaží legenda o jeho rodine. Otec aj syn sa neskôr spoločne presvedčia, že temnota niekedy prichádza z tých najnepravdepo­dobnejších miest. V hre sa objavia aj Hermiona Granger (Noma Dumezweni), Ron Weasley (Paul Thornley), ich dcéra Rose (Cherrelle Skeete), Ginny Potter (Poppy Miller) či Draco Malfoy (Alex Price). Prvý raz uviedli inscenáciu v predpremiére 7. júna v Palace Theatre na londýnskom West Ende, pričom oficiálna premiéra je naplánovaná na 30. júla.

Predaj pripravovanej knihy sa začne presne o polnoci z 30. na 31. júla. Práve 31. júla J. K. Rowling oslavuje narodeniny, pričom naň pripadá tiež výročie prvej návštevy Hagrida, ktorý Harrymu doniesol narodeninovú tortu a list. Fanúšikom a fanúšičkám bude kniha k dispozícii aj v elektronickej podobe.

Príbehy o čarodejníkovi Harrym Potterovi odštartovala Rowling v roku 1997 knihou Harry Potter a Kameň mudrcov. Následne vyšlo ďalších šesť dielov, pričom všetky knihy sa dočkali filmových spracovaní, v ktorých mladého čarodejníka bojujúceho proti zlu v podobe krutého lorda Voldemorta stvárnil Daniel Radcliffe. Rowling na motívy pôvodného príbehu napísala aj dielo Fantastické zvery a ich výskyt (2001), pričom v súčasnosti vzniká jeho trojdielna filmová adaptácia. Prvý diel tohto počinu sa dostane do slovenských kín 17. novembra.

debata chyba
Viac na túto tému: #Harry Potter a prekliate dieťa #khiha